Osniva se fond za pomoć poduzećima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Država će preko Hrvatske narodne banke i u suradnji s poslovnim bankama osnovati fond koji bi trebao pomoći poduzećima u problemima koja ne mogu doći do kapitala da se konsolidiraju i oporave. Osnivanje fonda najavio je u petak potpredsjednik Vlade Branko Grčić nakon konferencije "Inozemna ulaganja kao pokretač razvoja" koju je njegovo Ministarstvo regionalnog razvoja organiziralo zajedno s HNB-om.

- Samo je 15 do 20 posto poduzeća pogodno za financiranje. To su ozbiljna razvojna ograničenja, upozorio je Grčić. Zato je po njemu ključno pitanje na koje Hrvatska mora pronaći odgovor kako osmisliti nove financijske instrumente, a najavio je da će se uskoro izaći s prijedlogom koji uključuje banke i privatni sektor.

Taj prijedlog  znači i osnivanje fonda, u što će se uključiti i HBOR, a to će onda značiti i preuzimanje upravljačkih funkcija u pojedinim poduzećima. I dok Hrvatska muku muči s time kako restrukturirati  gospodarstvo, HNB je na konferenciju pozvao goste iz Irske, kako bi pojasnili kako je njihovo gospodarstvo, unatoč krizi koja je posebno žestoka bila u bankarskom sektoru, pokazalo žilavost.

- Irsko iskustvo pokazuje da  ekonomija svoju žilavost tijekom krize može zahvaliti inozemnim ulaganjima. U razdoblju od 2009. do 2011. prosjek priljeva od izravnih stranih ulaganja u toj zemlji viši je od 10 posto BDP-a, što je amortiziralo žestoku krizu bankarskog sektora, kazao je guverner HNB-a Boris Vujčić.  Gosti iz Irske nudili su svoje recepte uvjereni da se oni mogu primijeniti i u Hrvatskoj, pa je tako dugogodišnji direktor Intela Frank McCabe savjetovao Hrvatskoj da dovede jednu od pedeset najvećih multinacionalnih kompanija i na njeno čelo stavi Hrvata koji je odrastao izvan zemlje.

- Doznajte gdje su vaši ljudi vani, potražite najveće talente, dovedite ljude od integriteta koji će povesti razvoj i promijeniti stvari u zemlji. Morate tvrtkama ponuditi lokaciju gdje se stvari mogu odvijati brzo, gdje nema čekanja ni tjedan dana, a kamoli nekoliko mjeseci ili godina, kazao je McCabe.

Ante Ramljak, član Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija kazao je pak da Hrvatskoj treba ekonomski apsolutizam.

- Stranim investitorima nikako nije jasno kako centralna vlast ne uspijeva iskontrolirati lokalnu vlast. Pitaju se zar sve to nije jedna država. Hrvatska ima najbolje autoceste u istočnoj Europi. Napravili smo ih u rekordne tri godine i to samo zato jer smo rekli da je to stvar od nacionalnog interesa i resorni ministri su doslovno visili na tim cestama, pojasnio je Ramljak svoju ideju ekonomskog apsolutizma. Vlada naprosto mora  odrediti 20 strateških projekata i njima inzistirati svim sredstvima i nadzirati svaki korak. (Jagoda MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter