Osniva se četvrta pulska pješačka pukovnija, sjedište nepoznato


Ministarstvo obrane objavilo je kako će se do kraja 2017. godine ustrojiti šest pješačkih pukovnija Oružanih snaga Republike, od kojih će jedna biti i Četvrta pješačka pukovnija u Puli. Te će rezervne vojne postrojbe sačinjavati devet tisuća pričuvnih vojnika i časnika. Kako bi se one ustrojile već je počelo slanje 18 tisuća poziva budućim pričuvnicima pješačkih pukovnija Oružanih snaga, kako bi se odabralo oko 9.000 razvrstanih pričuvnika i istima priopćio raspored.

Planirano je cjelovito ustrojavanje 1. pješačke pukovnije Zagreb, 2. pješačke pukovnije Osijek, 3. pješačke pukovnije Karlovac, 4. pješačke pukovnije Pula, 5. pješačka pukovnije Split i 6. pješačke pukovnije Dubrovnik, navodi se na web stranicama Ministarstva obrane.

Puno nepoznanica

Ministarstvo obrane nije pojasnilo, na upit našeg lista, gdje će biti sjedište 4. pješačke pukovnije, koliko će pričuvnika iz Istarske županije biti uvršteno u tu postrojbu, te hoće li se istarski pričuvnici slati i u druge pješačke pukovnije Oružanih snaga. Također je nejasno kada bi budući pričuvnici iz Istre mogli dobiti pozive za smotru, obuku ili vojnu vježbu kakvi su poslani vojnim obveznicima u Slavoniji i nekim drugim dijelovima zemlje.

Istarskim pričuvnicima pozivi će stizati iz nadležnog tijela MORH-a koje se nalazi u Rijeci.

U Ministarstvu obrane objašnjavaju kako se pojedinačni pozivi upućuju razvrstanim pričuvnicima - vojnicima, dočasnicima i časnicima - odnosno osobama koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna obveza.

Pričuvna komponenta Oružanih snaga RH ima namjenu i zadaću, zajedno s djelatnim sastavom, sudjelovati u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske, doprinositi međunarodnoj sigurnosti i dati potporu civilnim institucijama u sklopu zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja, navodi se na web stranicama Ministarstva obrane. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter