Osniva se Agencija za zdravlje i okoliš

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijska agencija za zdravlje i okoliš trebala bi biti još jedna županijska javna ustanova koja ce uskoro poceti raditi nakon dugotrajnih priprema. Najavili su to na konferenciji za novinare dr. Dragan Prpic, dr. Lucijan Mohorovic i dr. Edoardo Giudici iz istarskog ogranka Hrvatskog društva za zdravstvenu ekologiju. Do kraja godine dovršit ce se pravna regulativa da bi agencija profunkcionirala pocetkom godine. Prema navodu dr. Prpica, sredstva u proracunu su osigurana.

Po uzoru na procjenu utjecaja na okoliš, svaki bi projekt trebao imati i procjenu utjecaja na zdravlje, smatra dr. Mohorovic. U tome vidi i jednu od funkcija agencije pored poticanja znanstveno-istraživackih aktivnosti.

Lijecnici su govorili o nizu zagadenja opasnih za zdravlje ljudi i okoliš. Bilo je rijeci o štetnosti neionizirajuceg zracenja, o baznim stanicama, mobitelima, o dioksinu, azbestu, o sredstvima protiv obraštanja podvodnog dijela plovila na bazi kositra. Pritom nisu preskoceni poznati problemi o utjecaju Rockwoola na okoliš, kao niti neprihvacanje tehnologije za Kaštijun.


Podijeli: Facebook Twiter