Osmosatni "Time Laps" u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Time Laps", projekt kanadskih umjetnica Claudie Fancello i Sophie Trudeau, gostovat ce ovog ponedjeljka u prizemlju nekadašnje zgrade vojne komande na pulskom Forumu u 13.30 sati. Radi se o kombinaciji zvucne instalacije i takozvanog durational performancea, odnosno dugotrajne izvedbe koja ce trajati punih osam sati.

Ovo je gostovanje proizvod suradnje udruge Polis Jadran Europa i organizacije u nastanku Provincija, koju cine Matija i Mauro Ferlin, rekla je Egle Vošten, direktorica festivala Polis Jadran Europa na konferenciji za novinare u galeriji Cvajner.

Dodala je i da je nedavno formiran takozvani Ansambl Polisa, koji osim Maura i Matije Ferlina sacinjavaju i Alen i Nenad Sinkauz, Marko Bolkovic, Matija Debeljuh i Dijana Vidušin.

"Sve su to umjetnici koji su zadnjih pet godina aktivno sudjelovali u festivalskim produkcijama i stvarali postojecu umjetnicku platformu. Suradnja Provincije i Polisa zapoceta je iz slicnog promišljanja prostora i vremena u kojemu živimo i djelujemo, a temelji se na otkrivanju, otvaranju i kontekstualiziranju grada u kojem živimo. Pocetak zajednickog djelovanja upravo je ova suradnja s Provincijom", napomenula je Vošten.

Matija Ferlin je rekao da ce o Provinciji biti više govora kada se aktivnosti u cilju njenog formiranja okoncaju te da ce suradnja s Polisom uroditi boljim umrežavanjem medu umjetnicima.

"Prvi rezultat ove suradnje je organiziranje gostovanja Claudie Fancello i Sophie Trudeau. Odlucili smo se da u sklopu ove novonastale umjetnicke platforme predstavljamo umjetnike do kojih nam je stalo i ciji rad smatramo vrijednim", rekao je Ferlin.

Trudeau je kazala da se temeljna ideja instalacije i performansa "Time Laps" istraživanje repeticije i vremena te kako to prezentirati fizicki i zvukovno u kontekstu produžene izvedbe. Fancello je napomenula da je svaka izvedba "Time Lapsa" unikatna te da se nakon osam sati prostorija koja je ugošcuje jednostavno napuni zvukovima, predmetima i pokretima.

Fancello je autorica, izvodacica i predavacica iz Montreala, Kanada. Od 2006. suraduje s interdisciplinarnom skupinom pme-art na projektima "Hospitality Series" za kazališta, galerije, festivale i slicne kontekste. Trudeau je aktivna clanica glazbene scene Montreala te svjetski poznatih skupina poput Godspeed You Black Emperor! i Silver Mt. Zion.


Podijeli: Facebook Twiter