Osmorici jednomjesecni istražni zatvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osmorica uhicenih u antikorupcijskoj akciji na granicnim prijelazima, koje se tereti za više od stotinu kaznenih djela, veceras je odreden jednomjesecni istražni zatvor, doznaje se na zagrebackome Županijskom sudu.

Istražna sutkinja Jadranka Mandušic istražni im je zatvor, na zahtjev USKOK-a, odredila zbog moguceg utjecaja na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela, izjavio je Hini glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devcic.

Šestorica osumnjicenih, medu kojima je i navodni "mozak kriminalne operacije" Milan Galac iz Zaboka, mjesec dana u Remetincu ce provesti zbog obje opasnosti. Jednom od njih istražni je zatvor odreden samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a drugom zbog mogucnosti ponavljanja nedjela, pojasnio je Devcic.

Neslužbeno se doznaje da je osumnjicene carinike i policajce, koje su USKOK-ovi istražitelji pratili duže vrijeme, odao nacin života koji je bio daleko iznad mogucnosti koje su si mogli priuštiti od redovnih primanja.

Prvoosumnjiceni Galac navodno je vlasnik više kuca i zgrada u Zaboku, a tvrtka u vlasništvu njegove supruge navodno je gradila apartmane i na jadranskoj obali.

Kao i u ostalim antikorupcijskim akcijama osumnjicene ocekuje blokada imovine za koju se sumnja da su je stekli nezakonito.

USKOK je ranije tijekom dana izvijestio da je u akciji "Carina" donio tri naloga o istrazi kojom je obuhvaceno ukupno 57 osoba, osumnjicenih za niz kaznenih djela - od udruživanja za pocinjenje kaznenih djela, zlouporaba položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, krivotvorenja isprava do poticanja na ta nedjela.

Osim 16 carinika, šest policajaca i jednog državnog inspektora medu osumnjicenima su i osobe koje su službenicima davali mito kako bi preko granice mogli unijeti robu bez placanja poreza.

U priopcenju objavljenu na USKOK-ovim internetskim stranicama ne otkriva se ni identitet osumnjicenika, ni iznosi za koje je oštecen državni proracun i koje su osumnjiceni carinici i policajci "zaradili" korupcijskim kaznenim djelima.


Podijeli: Facebook Twiter