Osmogodišnjak puši 2 kutije cigareta dnevno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slucaj osmogodišnjeg Indonežanina koji puši dvije kutije cigareta dnevno objavljen je u ponedjeljak u lokalnom tisku kao novi primjer pošasti pušenja u cetvrtoj najnastanjenijoj zemlji na planetu, koja posebno pogada djecu.

Ilham, djecak iz okruga Sukabumi na otoku Javi, "poceo je pušiti u cetvrtoj godini", rekao je njegov otac u intervjuu za državnu novinsku agenciju Antara. "Poceo je sve više puštiti i sad je na dvije kutije dnevno", dodao je otac, neimenovani vozac motora-taksija.

"Ne želi više ici u školu. Provodi po cijele dane pušeci i igrajuci se", izjavio je on objašnjavajuci da se djecak stravicno razbjesni kad mu otac odbije dati cigarete.

Pušenje je jako rašireno u Indoneziji, ogromnom arhipelagu od 240 milijuna stanovnika gdje je postotak pušaca porastao šest puta u 40 godina, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Danas u Indoneziji puši 65 milijuna ljudi.

Jedna kutija stoji oko dolara, što je pravo bogatstvo kad znamo da gotovo polovica stanovništva živi s manje od dva dolara dnevno.

Godine 2010. dvogodišnji indonezijski djecak morao je biti podvrgnut odvikavanju: pušio je 40-ak cigareta dnevno.


Podijeli: Facebook Twiter