Osmogodišnjak optužen za ubojstvo u SAD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osmogodišnji dječak optužen je za ubojstvo u Sjedinjenim Državama, a njegov slučaj podsjeća da u nekim američkim saveznim državama mlađi malodobnici ne mogu kazneno odgovarati.

Dječak je optužen za nanošenje smrtonosnih ozljeda jednogodišnjoj djevojčici koja je plakala u nosiljci i čija se majka otišla zabaviti u diskoteku.

- U 22 godine koliko radim u policiji ovo mi je najteži slučaj, rekao je u povjerenju u srijedu Sean Edwards, glasnogovornik policije u Birminghamu, u državi Alabami, gdje se nesreća dogodila. Malena žrtva Kelci Lewis i njezina majka Katerra Lewis (26) došle su u posjet majčinoj prijateljici koja je također imala nekoliko malene djece.

Policijskom istragom je utvrđeno da su se dvije mame zabavljale u diskoteci od 23 do 2 sata ujutro. Po pisanju mjesnih novina, šestero djece od jedne do osam godina bilo je za to vrijeme samo, bez nadzora starijih.

- Osmogodišnjak je postao razdražljiv jer malena Kelci nije prestajala plakati, rekao je policijski poručnik Edwards. "Tada ju je počeo snažno udarati. Majka je optužena za ubojstvo iz nehata", dodao je.

Tragedija se dogodila početkom listopada, ali je policija izvijestila o podizanju optužnice tek nakon mjesec dana.

U mnogim zemljama djeca do neke dobi nisu odgovorna za počinjeno kazneno djelo. U SAD-u svaka savezna država određuje dob za kaznenu odgovornost. Alabama je među državama koje nisu odredile najnižu dob. Osmogodišnjaku će suditi sud za djecu i prijeti mu kazna zatvora do njegove 21. godine, dok ne bude punoljetan, rekao je za AFP Tobie Smith, odvjetnik specijaliziran za obranu malodobnika u Alabami.

Po zakonima koji su na snazi u Alabami, državni odvjetnik može zatražiti od suca da se malodobnom djetetu sudi na sudu za odrasle. U tom slučaju, mladom optuženiku prijeti doživotni zatvor. "Mislim da državni odvjetnik to neće učiniti. Bio bih zaprepašten da to učini i ne mogu zamisliti da ga sudac premjesti na sud za odrasle", rekao je Smith. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter