Osmišljen najzdraviji jelovnik na svijetu

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Znanstvenici iz Velike Britanije su napravili popis od 222 namirnice za koje su istraživanja pokazala da imaju blagotvoran učinak na zdravlje i od navedenih namirnica složili jelovnik.

Ovaj "super" jelovnik osim glavnog obroka sadrži i desert te pića, a osim što obiluje nutrijentima koji povoljno djeluju na zdravlje, istovremeno zvuči vrlo primamljivo za nepce.

Jelovnik započinje terinom od svježeg i dimljenog lososa za predjelo koje obiluje omega -3 masnim kiselinama. Nakon toga slijedi složenac od piletine s lećom i raznovrsnim povrćem poslužen s miješanom salatom začinjenom maslinovim uljem.

Glavno jelo zadovoljava uvjete za oko 80 zdravstvenih tvrdnji koje se obično iznose na deklaraciji prehrambenih proizvoda. Desert sadrži puding na bazi jogurta posut orasima i preliven sirupom od karamele bez šećera.

Ostale preporuke uključuju unos voćnih frapea na bazi bobičastog voća s dodatkom glukomanana za osobe koje nastoje smršavjeti. A za bolji san, jelovnik propisuje unos vruće čokolade obogaćene melatoninom. (Vitamini.hr)


Podijeli: Facebook Twiter