Osmišljavanje budućeg razvoja stare jezgre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pazin pokrenuo je izradu Plana upravljanja starom gradskom jezgrom u Pazinu, a riječ je o strateškom odnosno programsko-planskom dokumentu s osmišljenom dugoročnom strategijom upravljanja zaštićenom kulturno-povijesnom cjelinom koja će se izrađivati za razdoblje od 2018. do 2023. godine.

Fokus grupe i liste prioriteta

Plan upravljanja izrađuje se kako bi se utvrdio budući smjer razvoja i modeli upravljanja tim prostorom, a uključuje procjenu problema vezanih uz pravnu zaštitu, imovinske odnose, građevinsko stanje i stanje infrastrukture, prostorno planiranje, promet, upravljanje posjetiteljima, prezentaciju povijesno-kulturnih vrijednosti, te ostale bitne aspekte očuvanja i unapređenja stanja u jezgri. Izrada Plana upravljanja uključuje istraživanja, analizu trenutnog stanja, razgovor s fokus grupama odnosno ciljanim skupinama stanovništva i stručnjaka prema temama i izradu akcijskog plana, odnosno prioritetne liste projekata.

Voditelj izrade Plana je tvrtka Urbanex iz Zagreba čije zadatke na izradi Plana upravljanja prati Koordinacijsko vijeće za praćenje izrade i provedbe Plana upravljanja starom gradskom jezgrom u Pazinu koje se sastoji od 14 članova iz javnog sektora (predstavnici Grada Pazina i ustanova), civilnog, privatnog i turističkog sektora te predstavnika nadležnog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. S ciljem uključivanja građana i ostalih interesnih skupina organizirat će se strukturirani razgovori odnosno radionice s pet tematskih fokus grupa: Gospodarstvo, Turizam, Stanovnici, Institucije i Udruge. Fokus grupe sastale su se jučer i danas, a Grad Pazin uputio je ciljane pozive na više od 80 adresa. Jučer su tako održane fokus grupe za teme stanovnici, institucije i udruge, a danas će se od 9 do 11 sati održati za temu turizma te od 12 do 14 sati gospodarstva.

Projekt "KulTourSpirit"

Plan upravljanja se izrađuje u sklopu projekta "KulTourSpirit - revitalizacija kulturne baštine putem Inspirit iskustva" koji se financira u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., iz sredstava Fonda za regionalni razvoj. Projekt je ukupne vrijednosti 6,8 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske donijelo je odluku o sufinanciranju iznosom od 4,9 milijuna kuna. Provedba projekta započela je lani 1. prosinca, a potrajat će do 1. srpnja 2018. Osim Grada Pazina kao partneri na projektu KulTourSpirit sudjeluju Istarska županija, Grad Buzet, općine Kanfanar i Svetvinčenat te udruga Istra Inspirit. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter