Osmišljavali dizajn hranilica, naočala i kufera

Maria Črnac Rocco, Jonas Audejaitis, Marino Budicin, Francesca Gambarotto, Massimo Malaguti, Giorgio Pelizzaro
Maria Črnac Rocco, Jonas Audejaitis, Marino Budicin, Francesca Gambarotto, Massimo Malaguti, Giorgio Pelizzaro

Proteklog je tjedna na otočiću kraj Rovinja Sveta Katarina 17. ljetnu dizajnersku radionicu pohađalo 45 studenata dizajna iz Italije, Litve i Poljske. Pod vodstvom profesora Talijanske škole dizajna iz Padove, razvijali su tri nova koncepta industrijskog dizajna za tri talijanske firme. Za tvrtku Inglesina iz Altaville (Vicenza) osmišljavali su hranilicu za bebe namijenjenu restoranima, za tvrtku Luxottica iz Milana okvire za naočale, a za tvrtku Valigeria Roncato iz Campodarsega (Padova) estetski oblikovali kufere.

- Ovakvi su susreti vrlo važni za razvijanje kreativnosti, socijalizaciju i stjecanje iskustva, jer se kreativnost ne može naučiti u četiri zida niti samo kroz odnos student-docent, kazala je na konferenciji za novinare upriličenoj na terasi hotela Katarina predsjednica Znanstveno-tehnološkog parka "Galileo" iz Padove Francesca Gambarotto. Generalni direktor parka Massimo Malaguti istaknuo je cilj da iz tradicionalne rovinjske ljetne radionice dizajna iznikne Europska ljetna škola dizajna. Stoga su se povezali s litvanskom Akademijom umjetnosti iz Vilniusa te su sličnu radionicu održali u baltičkom gradu Nidi, a u planu im je povezivanje sa slovenskim partnerima te organiziranje radionice na Bledu čime bi se zaokružio ljetni program radionica.

Direktor litvanske akademije Jonas Audejaitis pohvalio je iskustva koja su im prenijeli vrsni talijanski dizajneri, dok se rovinjski dogradonačelnik Marino Budicin zahvalio organizatorima na promociji Rovinja i rovinjskog kongresnog turizma. "Rovinj i Sveta Katarina se sve više afirmiraju kao grad i otok kreativnosti i kongresnog turizma što je u skladu s masterplanom turizma koji predviđa takav turistički razvoj", zaključio je Budicin.

- Kroz sve ove godine kroz ljetnu je školu dizajna u Rovinju prošlo više od tisuću studenata iz Italije, Njemačke, Poljske, Austrije, Slovenije, Finske, Španjolske, Rusije i Litve, naglasio je na kraju konferencije voditelj marketinga i obrazovanja padovanske Talijanske škole dizajna iz Padove Giorgio Pelizzaro, naglasivši da je međunarodna suradnja u skladu s vizijom škole i parka. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter