Osmisliti uređenje površine u kružnom toku u Šijani

Treba osmisliti uređenje površine unutar kružnog toka u Šijani (D. ŠTIFANIĆ)
Treba osmisliti uređenje površine unutar kružnog toka u Šijani (D. ŠTIFANIĆ)

Što će biti na velikoj površini nastaloj izgradnjom kružnog toka u Šijani, jedno je od zanimljivijih pitanja koje je vijećnik Alen Damijanić (HNS) postavio na aktualnom satu Gradskog vijeća Pule.

Prema riječima pročelnika za prostorno uređenje Giordana Škuflića, Grad nije bio zadovoljan rješenjem kojeg su ponudile Hrvatske ceste i nije mogao polučiti efekt koji su u Gradu željeli.

- Riječ je o površini od 17.500 kvadrata kojeg zatvara radijus od 75 metara. Vjerujem da niti projektanti zapravo nisu znali o kako se velikom prostoru radi. Dakle, sada želimo da taj prostor uredimo na način da bude prepoznatljiv za sve koji dođu u Pulu. Stoga ćemo nakon ljeta pripremiti natječaj i tražiti stručne osobe koje će nam dati svoje viđenje tog prostora te to usporediti s financijskim mogućnostima, rekao je Škuflić.

Roberto Fabris (HSU) upitao je gradske čelnike zašto su osnovnoškolci i srednjoškolci u nepovoljnijem položaju od studenata u gradu Puli. Naveo je tako da u knjižnici članska iskaznica za školarce iznosi 70, a za studente 50 kuna; ulaznica za Kino Valli 27 kuna za školarce, a 17 kuna za studente; pokaz za prvu zonu Pulaprometa je 140 za učenike, a 98 kuna za studente, dok u INK-u studenti ostvaruju 30 posto popusta na karte, a školarci nemaju nikakav popust.

Smatra da bi to trebalo uskladiti tim više što su u drugim gradovima ili izjednačeni ili su učenici u nešto povoljnijem položaju. Dogradonačelnica Elena Puh Belci obećala je analizu do idućeg vijeća.

Među zanimljivijim pitanjima bilo je ono Marka Martinčića (IDS) zašto na otvaranju 60. filmskog festivala nije intonirana istarska himna "Krasna zemljo".

Nadalje, na pitanje o rješavanju oborinske odvodnje kanalom Dolinka-Valdebek-Valmade odgovor je dao direktor Herculanee Igor Stari i rekao da je riječ o projektu Hrvatskih voda vrijednom 35 milijuna kuna.

Gradio bi se kanal od 1.800 metara koji bi usmjeravao oborinsku odvodnju u Verudski kanal i tako rasteretio kanal Pragrande i onemogućio plavljenje centra grada. Prema najavama radovi bi trebali početi na jesen.

Zanimljiv je i odgovor gradonačelnika Borisa Miletića da lokaciju gradskog bazena treba odrediti javnom raspravom, a da su se za sada spominjale Pragrande, Valkane i Veli Vrh. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter