Osmislio držač za fiskalne račune, kartice i novac

Miroslav Stanišić diplomirani je inženjer strojarstva i ekonomist (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Miroslav Stanišić diplomirani je inženjer strojarstva i ekonomist (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Već pri samom izgovoru imena Miroslav Stanišić većini Rovinjaca na pamet će pasti osoba koja nešto novo smišlja i radi. To ne čudi, posebno kad se zna da je Stanišić, diplomirani inženjer strojarstva i ekonomist, dobar dio radnog vijeka proveo i kao nastavnik u srednjoj školi, odnosno posljednjih petnaest godina kao predsjednik Županijske Udruge za tehničku kulturu "Galilieo Galilei", čiji je i suosnivač. Odlaskom u mirovinu, inovacijama koje su ga još za mladosti "zarazile" posvetio je sve slobodno vrijeme, znanje, ljubav i strpljenje.

Da računi i novac ne lete

- Pravi okidač da "zagrizem", na način da svoje inovacije i plasiram na tržište bio je Županijski natječaj "Imam ideju" na koji sam poslao svoj posljednji izum - držač za fiskalne račune, kreditne kartice i novac. Iako sam u konkurenciji od osamnaest izuma bio petoplasirani, nisam se obeshrabrio. Naprotiv, odlučio sam da otvorim svoj obrt, mjesto na kojemu ću moći prodavati svoje patente, veli nam gospodin Stanišić.

Govoreći o onome što nudi na tržištu, krenuo je upravo od zadnjeg patenta, držača. Jer, kako kaže, iako je iza njega desetak patenata, ovaj posljednji mu je i najvažniji.

- Konkretno, riječ je malom, no funkcionalno velikom izumu, koji omogućava podizanje kvalitete usluge na relaciji konobar-mušterija. Naime, dok danas račun, a potom i novac, u slučaju vjetra leti na sve strane, držač osigurava manje direktnu a, vjerujem, i uljudniju komunikaciju. Isto tako, ljepše i preglednije izgleda kada se novac ostavlja na držaču nego prelazi iz ruke u ruku, odnosno kada se kovanice "odljepljuju" od stola, objašnjava startnu ideju i namjenu držača Miroslav Stanišić.

Brza i higijenska pumpa za ulje

Uz držač, kao pasioniranom maslinaru i tvorcu BUME (mješavine nerafiniranog bućinog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja) ponosan je i na pumpu za pretakanje maslinovog ulja, uz čiju uporabu nestaje ručno pretakanje i biva zamijenjeno daleko bržom, efikasnijom pa i čistijom pumpom.

- Jedan od mojih izuma je i zaštitna kapa sa štitnikom za uši i vrat. Ono što ju čini posebnom i drugačijom jesu njene aerodinamične karakteristike. Naime, kroz rupice se osigurava strujanje zraka u kapi i, dakako, olakšava samo nošenje te pruža pravo olakšanje od sunca i nesnosnih vrućina. S druge strane, posjeduje i štitnike za uši i vrat, a preko sistema čička moguće joj je dodavati ili oduzimati ambleme, kaže nam Miroslav Stanišić , dodavši i da se kape mogu naći u tri veličine i dva modela. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter