Osmi Legendfest u znaku zmajeva

Iz predstave o Juri Grandu
Iz predstave o Juri Grandu

Na više lokacija u Pićnu protekli je vikend održan osmi Legendfest, festival narodnih priča, legendi i mitova Istre. Festival je svečano otvoren u petak navečer na Trnoplesarskom trgu, a prisutnima su se obratili načelnik Općine Ivan Franković, Ivor Zidarić iz udruge Val kulture, koja manifestaciju organizira i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Ovogodišnji Legendfest bio je u znaku zmajeva, mnoge stvari su se vrtjele oko njih, o njima su pjevali ulični svirači, pričali glumci u predstavama, pa čak su i mađioničari prilagodili svoje nastupe na način da su djeci ispričali pokoju priču o zmaju, dok je blizu zvonika stajao veliki zmaj od slame koji je na koncu završio u vatri.

Pored toga, svoju vještinu pokazali su i majstori starih zanata, poput vještih bačvara ili kovača, jedino je valjalo pažljivo pratiti putokaze od lokacije do lokacije koje su bile označene slovima. Po procjenama organizatora, tijekom tri festivalska dana Pićan je pohodilo oko pet tisuća ljudi. Manifestacija je trajala od 18 sati do ponoći i uključivala je oko 50 programa dnevno, znači oko 150 programa od kojih su se neki ponavljali, ali ove je godine bilo najviše događaja do sada na festivalu.

Organizatori su pripremili događaje za djecu i odrasle, radionice, predavanja, izložbe, predstave, koncerte itd., pa čak i neke zagonetke koje je trebalo rješavati.

Ove godine bilo je puno izvođača iz Rijeke, ali iz Zagreba, Pule, Čakovca i Slovenije. Nadamo se da će iduće godine ipak putovi biti malo bolje osvijetljeni, da bi se lakše došlo do nekih lokacija, primjerice zida sv. Elene. Isto tako, nije uvijek bilo lako pratiti predstave jer bi uvijek zainteresirana publika znala nadglasati glumce. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter