Osmi Gastro okusi Istre održani u Labinu

Osmi Gastro okusi Istre
Osmi Gastro okusi Istre

Trg kraj tržnice u Labinu, ugostivši osmo izdanje manifestacije Gastro okusi Istre, pretvoren je u veliku kuhinju s menijem od čak 22 domaća specijaliteta. Na lijepo posjećenoj placi predstavnici svih sedam udruženja obrtnika s Poluotoka pripremali su delicije poput buzetske fritaje s tartufima, raviola sa šparugama, carpaccia od tune, fuži sa zvacetom od domaće kokoši, srca od boškarina, noninih sipa s palentom, nezaobilaznih labinskih krafa…

Specijaliteti su se mogli neograničeno kušati za 30 kuna, koliko je koštao keramički tanjur, ujedno suvenir. Čaša je, pak, stajala 20 kuna.

Ponuđena su vrsna istarska vina, te slastice, domaći kruh, maslinovo ulje i med. Održalo se i natjecanje udruženja u pripremanju jela na bazi šparoga.

- Naši se ugostitelji na tržištu drže maksime "samo mijena stalna jest". Zahvaljujući mašti, znanju, inovacijama nude moderna jela nadahnuta tradicijom. Takva je ponuda razlog dolaska brojnih turista u Istru, poručio je župan Valter Flego otvarajući priredbu.

Promociji izvorne kuhinje i autohtonih zdravih namirnica, što je glavni cilj Gastro okusa Istre, pripomogli su i neki od najpoznatijih regionalnih ugostitelja, naglasio je Mario Paliska, predsjednik županijske Obrtničke komore, organizatora manifestacije.

Labinsko udruženje obrtnika predstavilo se, kao domaćin, u pojačanom sastavu - pet ekipa iz čak 10 restorana skuhalo je pet jela.

Znatiželju su pobudili fuži "Mladoletnjak" kuhinje "Velog kafe". Sastojci: kravlja skuta iz čepićke sirane, divlje šparuge, poriluk, škalonja, medvjeđi luk, cikorija, divlji radič.

- Ponudili smo fuži za vegetarijance, čije su potrebe uglavnom zapostavljene u ponudi ovdašnjih restorana. Mi želimo to promijeniti, koristeći samoniklo bilje s našeg područja. Zdravo je i izvrsnog okusa, objasnio nam je kuhar Elvis Belkić.

Među posjetiteljima naišli smo na supružnike Ivana i Cvetku Kroflič iz Velenja, koji već 12 godina dolaze na odmor u Rabac.

- Hrana vam je krasna. Super su ovakvi događaji: zahvaljujući njima, polako upoznajemo istarsku kuhinju, ali tek smo na početku, moramo još puno toga istražiti, rekli su, pohvalivši se da obilaze i Smotru vina na Skitači te Krafifest u Kršanu.

Slovenci su uživali i u kulturnom programu koji su priredili članovi RKUD-a Rudar Raša. Sa simpatijama je dočekan balon u izvedbi mlade folklorne grupe uz pratnju Rafaele Blažine na mehu. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter