Osmeroclana delegacija za jedan cvijet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedmero ljudi cinilo je delegaciju koja je u ime Vrsara stigla na Dane hrvatskog turizma u Bolu na Bracu po broncani Plavi cvijet, koji je ta destinacija i ove godine dobila za uredenost turistickog mjesta do 10.000 stanovnika. Broj putnika u Bol doznali smo od direktorice Turistickog ureda Natalije Vugrinec, potaknuti zapažanjem pojedinih novinara da je delegacija Vrsara brojem iskakala od vecine ostalih koje su proteklog tjedna došle preuzeti laskave nagrade Hrvatske turisticke zajednice na glavni turisticki skup u Hrvatskoj.

No, labinska je delegacija, kojoj je urucen Zeleni cvijet sa srebrnim znakom, bila još brojnija - osam predstavnika! Uz gradonacelnika Tulija Demetliku, koji je ujedno i predsjednik TZ-a, o trošku gradske blagajne putovali su njegov zamjenik, tajnica, referent za komunalne poslove i direktor komunalnog poduzeca 1. maj, a TZ je snosio troškove dva clana svog vijeca te fotografa.

Vrsarsku delegaciju cinili su, uz Vugrinec, predsjednik TZ-a, savjetnik u Turistickom uredu, opcinski nacelnik koji je ujedno clan Turistickog vijeca (on je nagradu i preuzeo), potom clan Uprave komunalnog poduzeca koji je i clan Skupštine TZ-a te zamjenik opcinskog nacelnika i procelnik opcinske uprave. Usporedbe radi, napomenimo da su rovinjsku delegaciju cinila samo dva clana - direktorica TZ-a i dogradonacelnik. Rovinjci su, naime, išli preuzeti srebrni Plavi cvijet i Turisticki cvijet, koje dodjeljuju HTZ, HRT i Hrvatska gospodarska komora.

Za prvih petero vrsarskih putnika trošak je podmiren iz budžeta TZ-a, dok su zadnja dvojica putovala na trošak Opcine, otkrila je Vugrinec, dodavši da se u proracunu TZ-a svake godine predvidi stavka za Plavi cvijet. Ove godine iznosi 35 tisuca kuna te se njome pokrivaju vecere za ocjenjivacku komisiju, završna vecera koja obicno bude u Vrsaru, promidžba vezana uz Plavi cvijet te troškovi odlaska po nagradu, koju je Vrsar gotovo bez iznimke dobivao. Na ovogodišnje putovanje i dva nocenja delegacije u Bolu, kad se zbroje racuni, otici ce cetvrtina te stavke.

"I Opcina i TZ i komunalno poduzece Montraker podjednako su zaslužni za uredenost mjesta i nagradu koja nam je pripala, i nitko nije neopravdano došao na dodjelu. Smatram da nismo pretjerivali s troškovima, cak su mi rekli da sam škrta. Inace, boravak u Bolu koristan nam je zbog brojnih strucnih skupova, prilike za edukaciju te uspostavljanje kontakata, medu njima i sa samim ministrom turizma. Smatram da ove godine doista nismo iskocili iz okvira prihvatljivog, narocito zato što nismo odlazili ni na kakve ruckove i vecere mimo onoga što smo imali u hotelu", iznijela je Vugrinec.

Napominje da troškovi po ovoj stavci znaju varirati - na lanjsku je dodjelu takoder otišla veca grupa, no buduci da se skup održavao u mnogo bližoj Opatiji, svi su se istoga dana vratili kuci pa nije potrošeno gotovo ništa. Ranijih je godina, za mandata bivšeg direktora, bio obicaj da na Dane turizma odlazi i brojnija grupa, u kojoj su o trošku vrsarskog TZ-a nerijetko putovali i novinari, mahom porecki dopisnici Glasa Istre i lista La Voce del Popolo.

Troškovi smještaja labinskih predstavnika iznosili su osam tisuca kuna, što s dnevnicama za dva i pol dana daje ukupni trošak od 11.400 kuna. I gradonacelnik Demetlika smatra da su na Brac otišli svi koji su zaslužni za nagradu koju je Labin dobio, kao i da su ovakvi skupovi najbolja prilika za razmjenu iskustava, što je nužno ako se dostignuta kvaliteta želi održati i unaprijediti. Stoga su, po njegovu mišljenju, utrošena sredstva potpuno opravdana.


Podijeli: Facebook Twiter