Oslobodite nas studentskih okova!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 11. dan blokade Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli Nezavisna studentska inicijativa danas je na Portarati održala performans nazvan "Put oslobodenja" kako bi dodatno senzibilizirala javnost da se ukljuci u borbu za besplatno obrazovanje. Studenti su vezanih ruku stajali u koloni, svaki na sebi noseci natpis na kojem su naznacili iznos školarine koju placaju, najma podstanarskog stana, režija, prehrane i ostalih troškova.

Prolaznici su pozivani da škarama razrežu uže kojim su bile zavezane ruke studenata, a što je simboliziralo oslobadanje studenata od okova koji ih pritišcu tijekom školovanja. Rijecima "Prerežite uže i pomozite drugima da skuže!" porucili su da zbog visokih troškova studiranja mnogim mladima odlazak na studij nije moguc.

Studenti su zajedno s gradanima prelazili preko "Puta oslobodenja" ispred Poratrate kako bi naglasili da se zahtjev za besplatnim obrazovanjem tice svih. Gradanima koji su "oslobodili" studente podijeljeni su "Šalabahteri", leci koje su izradili studenti sa svim relevantnim informacijama o razlozima prosvjeda.


Podijeli: Facebook Twiter