Oslobodite nas komunalne naknade!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponukan clankom u Glasu Istre "Oslobodeni placanja komunalne naknade", koji se odnosio na gradane i firme pogodene olujnim nevremenom proteklu jesen, javio nam se citatelj u ime zgrada na adresi Trg kralja Tomislava 9, 10 i 11, i ponovno pokrece pitanje oslobadanja placanja nekih naknada za svoju zgradu sve dok se ne riješi problem odvodnje na podrucju trga. Zbog neriješene odvodnje oborinskih voda, tvrdi citatelj, stanari ne mogu sigurno koristiti svoje podrume jer nakon vecih kiša uvijek iznova poplave, a problem se vuce vec više od 50 godina.

Ako postoji pristupna cesta, placanje je obvezno
O mogucnosti oslobadanja gradana placanja odredenih naknada s obzirom na ucestala plavljenja upitali smo gradsku upravu ciji Odsjek za informiranje pojašnjava da se komunalna naknada placa na temelju clanka 22. Zakona o komunalnom gospodarstvu za nekretnine koje se nalaze unutar gradevinskog podrucja naselja, kao i za stambeni i poslovni prostor izvan gradevinskog podrucja naselja na kojem se obavljaju komunalne djelatnosti. Pod komunalnim djelatnostima naveli su održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta i javne rasvjete, površina koje su opremljene najmanje pristupnom cestom, objektima za opskrbu elektricnom energijom i vodom, te cine sastavni dio infrastrukture jedinice lokalne samouprave.



Prema pojašnjenju gradske uprave, oslobadanje placanja komunalne naknade moguce je na temelju clanaka 15. i 16. Odluke o komunalnoj naknadi, kojima se propisuju uvjeti u kojima je moguce oslobadanje od placanja komunalne naknade. Odnosi se to na osobe kod kojih je mjesecni prihod po clanu domacinstva za prethodnu godinu bio manji od 30 posto prosjecno mjesecno isplacene neto place po zaposlenom u Republici Hrvatskoj, te za one koji primaju stalnu mjesecnu novcanu pomoc putem službe socijalne skrbi, pod uvjetom da nisu korisnici subvencije troškova stanovanja, te da je prosjecan prihod po clanu domacinstva za prethodnu godinu bio manji od 30 posto prosjecno mjesecne isplacene neto place po zaposlenom u Republici Hrvatskoj. Oni koji zadovoljavaju ove kriterije podnose zahtjev Gradu Puli svake godine najkasnije do 31. ožujka tekuce godine.

Radovi na Verudi najranije sljedece godine
"Iako shvacamo realno kompleksnu situaciju u kojoj se nalaze naši sugradani koji imaju problema s oborinskom odvodnjom, iz spomenutih odredbi i clanaka razvidno je da nije moguce kao osnovu za oslobadanje od placanja komunalne naknade koristiti neriješeno pitanje oborinske odvodnje", naglašava se u priopcenju.

Zašto su gradani pogodeni elementarnom nepogodom izazvanom olujnim nevremenom koje je Pulu zahvatilo 24. i 25. rujna prošle godine oslobodeni placanja ovogodišnje naknade? "Gradani pogodeni elementarnom nepogodom oslobodeni su tijekom tekuce godine od placanja komunalne naknade jer je zakonski propisano da se pomoc pri ublažavanju i uklanjanju posljedica elementarnih nepogoda može dati i na temelju odluke jedinice lokalne samouprave o sniženju ili oslobadanju od placanja poreza ili na drugi nacin, što se onda smatra kao pomoc. Nakon što su prijavili gradskoj upravi štete od posljedica nevremena na objektima gradonacelnik je temeljem tih zakonskih odredbi donio odluku kojom su utvrdene osobe koje se oslobadaju placanja komunalne naknade za 2011. godinu uslijed elementarne nepogode izazvane olujnim nevremenom", pojašnjavaju iz Odsjeka za informiranje.

Lokacija Trga kralja Tomislava uvrštena je u Program gradnje komunalne infrastrukture, medutim, tek u dijelu pripreme dokumentacije da bi se cijelo podrucje uredilo. S obzirom na to da u ovogodišnjem proracunu nije predviden pocetak gradevinskih radova, oni najranije mogu poceti sljedece godine budu li usvojeni kroz spomenuti program proracuna, te ce tek tada biti riješen problem oborinske odvodnje lokacije na Verudi koja to ceka gotovo "oduvijek".

"Rješavanje problema oborinskih voda prioritet je ove gradske uprave te je slijedom toga pokrenut veliki broj projekata da bi se postojece stanje unaprijedilo. U tijeku je izrada Idejnog koncepta oborinske odvodnje kojim ce Pula definirati nacin na koji ce se dugorocno i sustavno pristupiti rješavanju sanacije i izgradnje oborinske odvodnje. Uz to, cine se napori da bi se riješile kljucne kriticne tocke, tako da je trenutno u tijeku natjecaj za rješavanje pitanja oborinske odvodnje oko Doma sportova", zakljucuje se u priopcenju gradske uprave. (G. ROJNIC)

U planu je bilo uredenje drugog gradskog centra
Prema najava iz gradske uprave, ove bi se godine za to podrucje trebao tek raspisati natjecaj za idejno arhitektonsko rješenje za što je u proracunu predvideno 250 tisuca kuna. U njemu ce se obuhvatiti cijela površina koja se proteže na deset tisuca kvadrata, od tržnice do neuredene površine. Idejna rješenja, kažu u Gradu, vec postoje, a dosad se spominjalo nekoliko namjena tog prostora.

Valja se tako prisjetiti da je jedna od opcija bila javno-privatno partnerstvo, za što je interes pokazala jedino Puljanka. Grad je tamo predvidao formiranje sekundarnog gradskog centra, koji bi bio definiran kroz DPU Veruda 1, gdje bi, prema projektima, trebali biti uredeni trg, park, zelene površine, pješacke staze, djecje igralište i parkiralište. Postoji i projekt potencijalnog investitora Puljanke, da preuredi zelenu tržnicu i Trg kralja Tomislava, pod uvjetom proširenja marketa. Kako je svojevremeno rekao predsjednik Uprave Puljanke Zoran Vencl, Puljankin market na Verudi jedan je od prvih marketa koji datira iz 1970-tih godina pa je zreo za novu viziju izgradenosti.

U planu je tada bilo na mjestu sadašnje robne kuce Veruda izgraditi moderan urbani trgovacki centar, koji bi ostao u istim ili slicnim gabaritima, uz još koji kat, a Puljanka je bila zainteresirana i za uredenje prostora iza marketa, s tim da bi se zadržala postojeca zelena tržnica, a ostatak bi se prostora uredio kao sportsko-rekreativna zona. No, za koji god se projekt odluce, buduce sadržaje morat ce prihvatiti mještani jer Grad u planiranje namjerava ukljuciti i tamošnji MO.


Podijeli: Facebook Twiter