Oslobodite knjigu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U Rovinju nema knjižare, prostora koji prica pricu o knjizi, a ovo je prilika da barem na sedam dana u gradu imamo takav prostor. Na božicnom sajmu knjiga izlaže 27 izdavaca, a ono što ga cini posebnim i vrijednim su mali izdavaci koji postoje u Hrvatskoj", rekla je Melita Jurkota, voditeljica posebnih projekata Puckog otvorenog ucilišta, na predstavljanju izdavaca koji izlažu na Božicnom sajmu knjiga postavljenom u Multimedijalnom centru u Rovinju.

Osim predstavljanja izdavaca održana je i tribina o knjizi opcenito, a na kojoj je bilo rijeci i o projektu bookcrossing - zajednice ljubitelja knjiga koji "oslobadaju" svoje knjige s polica te ih dijele s ljudima diljem svijeta.

- Ako procitate nešto dobro, sigurno to želite ponuditi i podijeliti s nekim drugim, a s tom su pretpostavkom i pokretaci ovog projekta, koji je nastao u Sjedinjenim americkim državama, poceli s oslobadanjem knjiga, rekla je Tijana Barbic-Domazet, voditeljica Sveucilišne knjižnice u Puli i promotorica bookcrossinga za Istru.

- Kada ste knjigu procitali ostavite je na mjestu gdje mislite da ce pronaci svoga citatelja - u cekaonici, na klupi, kod frizera. Dogodit ce vam se da ce osobe za vama trcati i reci da ste zaboravili knjigu, a vi ce te im reci "Sada je vaša, ona je oslobodena". Na taj nacin knjiga dobiva noge, stavljamo je u pokret i ona oživljava, ne kupi prašinu na polici, rekla je Barbic-Domazet koja je pojasnila da se putem interneta, na stranicama bookcrossinga može pratiti gdje je vaša knjiga završila, a neke su knjige prešle više zemalja pa cak i kontinente.

Svi koji žele poslati knjigu u svijet na sajmu ce pronaci naljepnicu koja to oznacava. Ako želite znati gdje je vaša knjiga završila, trebate se registrirati na internetskim stranicama bookcrossinga gdje za svaku knjigu dobivate identifikacijski broja preko kojega cete moci pratit put vaše knjige. Polaznici rovinjskih osnovnih i srednjih škola ovih dana ostavljaju i dijele knjige po gradu te tako promoviraju projekt.

Sajam knjiga nakon pet je godina stanke ponovno pokrenulo Pucko otvoreno ucilište, a na njemu izlažu Algoritam, Bookglobe, Centar za povijesna istraživanja Rovinj, Daf, Durieux, Edit, Etnografski muzej Istre, Ex libris, Fibra, Fraktura, Histria Croatica C.A.S.H, Hrvatski filmski savez, Istarski ogranak DHK, Jesenski i Turk, Kršcanska sadašnjost, Lom, Meander, Mozaik knjiga, naklade Ljevak, Oceanomore i Pelago, Planetopija, Profil, Strip Agent, Šareni ducan, Školska knjiga, VBZ, Sandorf, Zavicajna naklada Žakan Juri, a uz knjige može se kupiti i papirnata galanterija osjeckog proizvodaca Lega-lega.

Ugodaj sajma, koji izgleda kao veliki i udoban dnevni boravak, svojim su nastupom uvelicali clanovi zbora POU-a "Antonio Gandusio", a sajam je otvoren svakodnevno do subote od 9 do 20 sati. (Mihaela MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter