Oslobođeni Talijan i Belgijac oteti u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski novinar Domenico Quirico i belgijski učitelj i pisac Pierre Piccinin da Prata koji su početkom travnja oteti u Siriji oslobođeni su, priopćili su dužnosnici u nedjelju.

Quirico, iskusni izvjestitelj dnevnika La Stampa koji već dugo prati sukobe u Africi i na Bliskom istoku, ušao je u Siriju 6. travnja, ali je nestao četiri dana nakon toga. U lipnju je u kratkom telefonskom razgovoru svojoj ženi potvrdio da je otet, ali je rekao da je dobroga zdravlja. "Nikad nismo izgubili nadu, a napori koje smo poduzimali posljednjih mjeseci okrunjeni su uspjehom", priopćio je talijanski premijer Enrico Letta potvrdivši da su obojica muškaraca puštena te da su na putu prema Italiji.

Vijest je na tweeteru potvrdio i belgijski premijer Elio Di Rupo koji je dodao da dijeli osjećaje i olakšanje s obiteljima dvojice muškaraca.

Ne zna se tko je odgovoran za otmicu dvojice muškaraca koji su navodno zajedno putovali kada su oteti. 

Italija je osudila vladu u Damasku, koja niječe da je upotrijebila zabranjeno oružje, ali se odbila pridružiti vojnoj akciji bez jasnoga mandata Ujedinjenih naroda. U Siriji su u travnju oteta još četvorica talijanskih novinara, ali su pušteni nakon nešto više od tjedan dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter