Oslobođeni Belgijanac: Asad nije upotrijebio sarin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Belgijski nastavnik Pierre Piccinin, otet u Siriji u travnju i oslobođen u nedjelju zajedno s talijanskim novinarom Domenicom Quiricom, rekao je u ponedjeljak da sirijski režim nije upotrijebio sarin.

"Moja je moralna odgovornost da to kažem. Nije vlada Bašara al-Asada upotrijebila plin sarin ili drugi bojni plin u predgrađu Damaska. U to smo sigurni na temelju razgovora koji smo čuli", povjerio je Piccinin televiziji RTL-TVI, a zatim to ponovio za javni kanal RTBF. Nije, međutim, naveo okolnosti ni sudionike u razgovoru.

Piccinin, koji je otkrio da je s talijanskim novinarom "trpio tjelesno nasilje" i da su prošli "užasnu odiseju diljem Sirije", ustvrdio je da je "prekasno" za intervenciju u Siriju.

"Koga podržati sada? Odavna sam zagovarao Slobodnu sirijsku vojsku koju su stvorili časnici prebjezi iz Asadove vojske kako bi oformili novu snagu i revoluciju (...). Te ljude nisu podržali; dopustili su stvaranje sijaset islamističkih skupina koje imaju potporu monarhija iz Perzijskog zaljeva", rekao je Belgijanac kojega je zajedno s novinarom otela oporbena Slobodna sirijska vojska 6. travnja i zaključio: "Sada je prekasno". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter