Oslobođena dvojica ruskih novinara na istoku Ukrajine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica ruskih novinara televizijskog kanala Zvezda koji pripada ruskom ministarstvu obrane oslobođena su nakon što su bili privedeni u petak na istoku Ukrajine pod sumnjom da su bili u obavještajnoj misiji, objavila je njihova medijska kuća.

Andrej Sušenkov i Anton Maličev bili su privedeni u petak na kontrolnoj točki blizu separatističkog uporišta u Slovjansku na istoku Ukrajine.

Rusija je zatražila njihovo trenutačno oslobađanje, a napose ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Ukrajinska nacionalna garda objasnila je u subotu da su novinari osumnjičeni za sudjelovanje u obavještajnoj misiji te da su predani ukrajinskoj sigurnosnoj službi.

U svibnju su dvojica ruskih novinara internetskog portala Life News, koji je blizak Kremlju, bila uhićena u istoj regiji i privedena. Ukrajinske snage optužile su ih da su u automobilu prevozili protuzračne rakete.

Novinari Life Newsa bili su pušteni nakon tjedan dana, a predsjednik Vladimir Putin po povratku u Moskvu odlikovao ih je. Rad novinara na istoku Ukrajine vrlo je napet jer proruske snage napadaju zapadne novinare, a ukrajinske snage ruske.

Kanal Zvezda koji objavljuje program patriotskog sadržaja, dolazi od istoimene medijske grupe koja je proistekla iz dnevnika Krasnaja Zvezda (Crvena zvijezda) iz sovjetskog razdoblja i bila je u nadležnosti ministarstva obrane. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter