Oslobođen najstariji američki zatvorenik u samici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najstariji zatvorenik u samici u Sjedinjenim Državama, Albert Woodfox izlazi u petak na slobodu nakon više od četiri desetljeća u samici a ta je duljina njegova tamnovanja bila povod za međunarodne osude, rekli su njegovi odvjetnici.

Woodfox, crnac koji u petak slavi svoj 69. rođendan, osuđen je zajedno s još dvojicom crnaca, Robertom Kingom i Hermanom Wallaceom, za ubojstvo čuvara zatvora Angola, kaznionice u Louisiani, 1972. Bili su članovi Crnih pantera, radikalnog pokreta koji je htio zaštititi crnce od policijskog nasilja u vrijeme kada je zatvorska sredina bila izrazito podijeljena oko rasnih pitanja.

Albert Woodfox je od početka nijekao ubojstvo zatvorskog čuvara. Osuđen je bez materijalnih dokaza, na temelju iskaza trojice zatvorenika. Kingu je presuda poništena nakon gotovo 30 godina provedenih u samici.

"Premda smo iznimno sretni što je Albert Woodfox napokon slobodan, nepravedno je što je, desetljeće za desetljećem, morao trpjeti ove uvjete u samici dulje nego bilo koji drugi zatvorenik u povijesti Sjedinjenih Država", rekao je George Kendall, Woodfoxov odvjetnik.

Sudbina Woodfoxa, Kinga i Wallacea prozvanih "trojica iz Angole", potaknula je kritike nevladinih organizacija za ljudska prava, napose Amnesty Inernationala.

SAD u ovom času potresa rasprava o zatvorskom sustavu, budući da američki predsjednik Barack Obama želi smanjiti smještanje u samicu i ispitati druge mogućnosti za sustavno zatvaranje.

Oko 100.000 zatvorenika u zemlji je 23 od 24 sata na dan zatvoreno u malenoj ćeliji, gotovo bez ikakva dodira s ljudima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter