Oslobađajuće presude u slučaju Brodosplit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Provostupanjskom presudom na Županijskom sudu u Splitu danas su oslobođena osmorica optuženih u aferi Brodosplit. Optužnica ih je teretila za zloporabu položaja i ovlasti te pranje novca.

"Na temelju svih činjenica, pregledanog velikog broja dokumenata i 50-ak ispitanih svjedoka, nije dokazano da su optuženi počinili kazneno djelo", rekao je predsjednik sudskog vijeća Zoran Kežić. Bili su optuženi da su zloporabom položaja oštetili Brodosplit za 4,7 milijuna dolara te za pranje tog novca.

Trojica - Drago Maček, koji je 2005. i 2006. godine zastupao njemačkog naručitelja četiriju tankera, tvrtku Wessels; tadašnji direktor Brodosplita Goran Vukasović te komercijalist u brodogradilištu Ante Luetić optuženi su za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti a Maček i za poticanje na ta djela.

Za pranje novca optužena su sva osmorica - uz Mačeka, Vukasovića i Leutića, to su Mate Tramontana, Ivica Donkov, Ivan Cesarac, Danijel Nikolić i Hrvoje Matovinović. Suđenje je počelo u studenom 2012. godine. Tijekom više od 16 mjeseci trajanja postupka na Županijskom sudu u Splitu saslušano je pedesetak svjedoka. Afera Brodosplit otkrivena je 2006. godine kada je iz Austrije stiglo upozorenje o pranju novca u Brodosplitu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter