Oslobađajuća presuda Sudanki kršćanki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudanska kršćanka Meriam Yahia Ibrahim Ishag (27), osuđena na smrt zbog otpadništva, bit će oslobođena "sljedećih dana", objavio je jedan dužnosnik sudanskog ministarstva vanjskih poslova.

Sud je na temelju islamskog zakona, koji je na snazi u Sudanu, 15. svibnja osudio Meriam Yahia Ibrahim Ishag na smrtnu kaznu, jer taj zakon zabranjuje otpadništvo. Ishag je u utorak u zatvoru rodila žensko dijete.

"Žena će sljedećih dana biti oslobođena na temelju zakonskih procedura", rekao je jedan dužnosnik sudanskog ministarstva.

On nije precizirao jesu li poništene otpužbe protiv nje.

Nekoliko sati ranije britanski premijer David Cameron je pozvao sudansku vladu da poništi smrtnu presudu toj mladoj ženi, a 19. svibnja je britanska vlada pozvala sudanskog otpremnika poslova u Londonu u vezi te presude.

Meriam Yahia Ibrahim Ishag, koja već ima 20 mjesečnog sina, odbila se odreći kršćanske vjere.

Amnesty International navodi da je Ishaf odgojena kao pravoslavna kršćanka, prema vjeri svoje majke, njezinog jedinog roditelja.

Prema sudanskom tumačenju islamskog zakona, muslimanka se ne može udati za nemuslimana i svaka zajednica tog tipa se smatra preljubom. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter