Oskoruša ili domaća egzotika na pulskoj tržnici

Već neko vrijeme na pulskoj tržnici prodaju se oskoruše (D. ŠTIFANIĆ)
Već neko vrijeme na pulskoj tržnici prodaju se oskoruše (D. ŠTIFANIĆ)

Kakvo vam je ovo egzotično voće, pitanje je koja prodavačica s pulske tržnice, Marija Miljavac iz Cerovlja, čuje gotovo svakog dana. A ona ne prodaje nikakvo egzotično voće iz dalekih krajeva, već "starinsko voće", samonikle plodove koji rastu po istarskim boškama upravo sada, na pragu jeseni.

Marija tako na svome štandu već neko vrijeme nudi oskoruše ili kako ih neki zovu oskorušve. Mnogi, priča nam, stanu do njena štanda i čude se zašto prodaje to trulo voće.

- Nisu one gnjile, one su baš sada zrele, njih se ne bere, već se čeka da padnu sa stabla. Moraju biti mekane da bi bile dobre veli, šjora Marija te pokazuje i trninu, maleni okrugli crno-ljubičasti plod čiji kilogram košta 40 kuna.

- To je trnjina, trnina, crni trn, a neki kažu da je to i vrsta crnoga gloga. To vam je voće od jedanput, sad je još tvrdo i zaveživa no kad dođe meko odlično je za jesti. More se stavljati u rakiju, od njih se pravi odličan liker, priča nam prodavačica Marija i pojašnjava da su bobice najbolje kad ih "mraz pojede", a kako su joj neki rekli da ih stave u zamrzivač i odlede i tada su odlične za jesti.

Na njenom štandu mogu se naći i drinjule ili drenjule, crvene samonikle bobice od kojih se pravi odlična marmelada, sok, sirup. Mogu se i jesti, ali moraju biti jako zrele.

- Stari ljudi znaju ča je to, vole kupiti jer više ne beru sami k'o nikad, mladi gledaju, pitaju… Ima i onih mlađih koji znaju ča je to, pa si kupe za praviti marmeladu, rakiju, priča nam Marija uz riječi kako sve sama bere, oko Cerovlja i Žminja.  (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter