Oskarovka Joan Fontaine umrla u dobi od 96 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oskarovka Joan Fontaine, glumica zlatnog doba Hollywooda koja je najvažnije uloge ostvarila u filmovima Alfreda Hitchcocka, umrla je u nedjelju u dobi od 96 godina, objavili su američki mediji.

Hollywood Reporter navodi da je njezina asistentica Susan Pfeiffer rekla kako je glumica umrla prirodnom smrću u svojem domu u Carmelu u Kaliforniji.

Hitchcock joj je dao ulogu u svom prvom američkom filmu, "Rebecca", za koji je bila nominirana za Oscara. Dvije godine kasnije i dobila ga je za ulogu u filmu "Sumnja" (1942.) s Caryjem Grantom. Nakon 1950. glumačka joj karijera počinje blijedjeti, okreće se televiziji, a nekoliko puta se pojavljuje i na Broadwayu.

Fontaine je bila sestra Olivije de Havilland, s kojom je imala konfliktan odnos obilježen profesionalnim rivalstvom. Osim u profesionalnom životu, Fontaine i De Havilland bile su konkurentice i u privatnom - ekscentrični milijarder Howard Hughes, koji je jedno vrijeme bio partner Olivije de Havilland, u nekoliko je navrata ponudio brak Joan Fontaine.

Fontaine je bila i pilotkinja, odlično je igrala golf, a imala je i diplomu iz unutarnjeg uređenja. U braku je bila četiri puta, a kada se razvela od posljednjeg muža Alfteda Wrighta 1969. kazala je da je za nju "brak kao institucija mrtav". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter