Osjetilno-didaktička šetnica za slijepe na Kamenjaku

Staza je očišćena i poravnata
Staza je očišćena i poravnata

Gornji Kamenjak uskoro dobiva jedinstvenu šetnicu namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama. Riječ je o osjetilno-didaktičkoj šetnici Gradina koju je Javna ustanova Kamenjak kandidirala na natječaj Ministarstva turizma u kategoriji inovativnog turizma. Za šetnicu su dobili potporu od 115 tisuća kuna, a ostatak do 225 tisuća kuna, kolika je vrijednost projekta, JU Kamenjak je osigurao iz svojih sredstava.

- Htjeli smo obogatiti sadržajima i Gornji Kamenjak pa smo došli na ideju šetnice za slijepe i slabovidne jer se u Premanturi nalazi Edukacijsko-rehabilitacijski kamp slijepih. Sad smo u završnoj fazi izrade. Staza je očišćena i poravnata te će se još dotjerati kad budu stavljeni svi rubnjaci, a potom će biti postavljene informativne ploče. Cijelo vrijeme smo u kontaktu s Hrvatskim savezom slijepih jer su nas savjetovali kako prilagoditi tekstove na pločama i rubnjake slijepim osobama, kako im dati do znanja da se na tom dijelu uopće nalazi tabela na koju moraju obratiti pažnju, odnosno da samo ne prođu pored nje, pojašnjava Nina Skoko, edukatorica iz JU-a Kamenjak.

Staza za slijepe i slabovidne dugačka je 900 metara i duž nje će se postaviti tabele s podacima o tipičnim mediteranskim biljkama koje možemo naći na Kamenjaku, odnosno brnistra, mirta, smilje, kadulja, ružmarin, hrast crnika, alepski bor, šmrika, bušin. Uz svaku tabelu će biti i biljka koju će slijepe i slabovidne osobe moći dotaknuti, pomirisati ili pak okusiti, primjerice kadulju. Tekstovi na pločama su na brajici i latiničnom pismu.

- Na ovu stazu se nadovezuje dio namijenjen svima na kojem će biti tabele s informacijama o važnosti šuma, o šišmišima, gmazovima, povijesnim činjenicama važnim za ovo područje, o špilji, vojsci na Kamenjaku. Na jednom dijelu će biti i park za djecu koji će biti edukativan. Ukupno će biti 17 tabela, a šetnica će biti otvorena tijekom srpnja.

Ustanova će izraditi i letke na brajici za Edukacijsko-rehabilitacijski kamp slijepih da se osobe mogu upoznati sa stazom, saznati na koji način doći do tabele te kako će biti označene. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter