Osječka Ekonomija: Istražni zatvor za 5 osumnjičenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudac istrage osječkog Županijskoga suda danas je donio rješenje o određivanju istražnog zatvora od mjesec dana protiv petorice okrivljenika, koje USKOK tereti za više koruptivnih kaznenih djela na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić izjavila je novinarima nakon ročišta da je istražni zatvor za dio okrivljenika određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoka i mogućnosti ponavljanja kaznenoga djela, a za dio osumnjičenika samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Dodala je da će se ostali osumnjičenici, koji su ispitani jučer u osječkom Odjelu USKOK-a, za sada braniti sa slobode.

USKOK je danas pokrenuo istragu protiv ukupno 39 osumnjičenika zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, protuzakonitog posredovanja te poticanja na zloporabu položaja i ovlasti i protuzakonito posredovanje.

Istraga je pokrenuta protiv pet profesora i jednog asistenta osječkog Ekonomskog fakulteta, 21 studenta, a ostali osumnjičeni su posrednici.

Osnovano se sumnja da su petorica profesora i jedan asistent na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, tijekom 2010. i 2011. godine sukladno prethodnom dogovoru s osumnjičenim posrednicima, u više navrata osumnjičenim studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje. Tereti ih se da su zauzvrat u više navrata primali novac i razne poklone.

Neslužbeno se doznaje da je istražni zatvor određen protiv tri profesora Ekonomskog fakulteta Miljenka Crnjca, Gorana Marijanovića i Branimira Dukića, asistenta Dražena Ćućića te posrednika Ivana Vukadinovića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter