Osiromašenim Tršcanima pakiranje s pet cigareta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prodavac u trafici u Trstu objašnjava mi da nas gospodarska kriza pomladuje jer se svi zajedno vracamo napuštenim i zaboravljenim obicajima. Kaže to jer je dan ranije opet poskupjelo gorivo i poznaje puno svojih vršnjaka, sedamdesetogodišnjaka, koji su prodali auto i sada se koriste autobusom.

Iskreno, nisam primijetio da je promet u Trstu oslabio, ali nemam razloga da ne vjerujem gospodinu koji daleko bolje poznaje grad i mentalitet ljudi u njemu.

Ušao sam u trafiku da bih kupio cigarete jer sam zaboravio to uciniti u Rovinju, gdje su daleko jeftinije. Kad mi se to dogodi, kupujem pakiranje s deset cigareta koje košta upola manje od standardnog. Normalno, u takvoj situaciji manje pušim i cekam povratak u zavicaj, u kolijevku svih (osobnih) mladenackih poroka.

Kod nas u Hrvatskoj takvih prepolovljenih pakiranja u pravilu nema, ali u Trstu i u cijeloj Italiji sve ih više pušaca traži, manje se puši i manje troši. Kutija Marlbora stoji pet eura, Camela ili Pal Malla 4,70, najjeftinije su nacionalne cigarete MS koje koštaju 4,30 eura. Istina, Tršcanima je na dohvat ruke Slovenija u kojoj su cijene duhanskih proizvoda dvadeset do trideset posto niže od talijanskih pa se tako masno zaraduje.

Dakle, kupujem kutiju s deset cigareta, a prodavac se smije i kaže mi da ce uskoro zapoceti prodaja pakiranja s pet. Pitam ga šali li se, a on ozbiljno potvrduje da ce za par dana stici prva pošiljka, da je to velika novost koju svi cekaju.

- Vjerujte mi, uskoro ce se u svim trafikama vratiti stari obicaj prodavanja španjuleta (spagnoleti na tršcanskom) na komad, kao u vrijeme kad sam bio mlad pa me otac, nakon rucka, slao u trafiku po cigaretu da bi zaokružio objed. Rekao sam vam da nas kriza pomladuje, veli mi vremešni prodavac cigareta. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter