Osim Trga kralja Tomislava uredit će se pročelja vila

Rješenjem će se urediti i parkirna mjesta (D. ŠTIFANIĆ)
Rješenjem će se urediti i parkirna mjesta (D. ŠTIFANIĆ)

Grad Pula i Društvo arhitekata Istre raspisali su javni natječaj za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Trga kralja Tomislava, najveće zapuštene površine na Verudi.

Natječaj je raspisan po istom modelu koji je primijenjen u natječaju za izradu rješenja uređenja rive. U natječajnoj dokumentaciji uvažena su mišljenja i prijedlozi raznih institucija, udruga, poslovnih subjekata, struke, ali i stanara tog dijela Verude jer je namjera da rješenje za uređenje područja kojem dnevno gravitira pet tisuća građana bude općeprihvaćeno.

Kako saznajemo od pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata, u potpunosti je kompletirana natječajna dokumentacija, dobiven pristanak Društva arhitekata Istre (DAI), te je natječaj jučer i objavljen.

Natječaj je otvoren za sve stručnjake koji žele izraditi svoje rješenje za Verudu.

Pročelnik Prhat kaže da će rok za predaju radova biti 8. srpnja, dok će Ocjenjivački sud odluku o najboljem rješenju donijeti do 31. srpnja. U kolovozu se, nakon odabira najboljeg rješenja, može očekivati "zatišje" za vrijeme trajanja žalbenog roka, pa bi budući izgled Trga kralja Tomislava, i sva pristigla rješenja, javnosti mogla biti predstavljena sredinom kolovoza ili početkom rujna jer je u natječaju navedeno da će izložbom biti javno prezentirana.

- Veseli me činjenica što je jučer raspisan natječaj za uređenje Trga Kralja Tomislava koji će konačno ponovno postati središnje mjesto okupljanja lokalnog stanovništva tog područja i definirati njegov budući razvoj. Uređenje trga ključni je projekt kojim želimo ovom dijelu grada vratiti stari sjaj.

Osim ovog projekta, u planu je i uređenje pročelja starih austrougarskih vila koje krase Verudu. Ovi će projekti, po njihovoj realizaciji, ponuditi lokalnim stanovnicima jednu sasvim novu i osvježenu stambenu sredinu. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter