Osim što štete sluhu, vuvuzele šire zaraze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vuvuzele, plasticne navijacke trubice iritantna zvuka koje je svijet upoznao na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi 2010., nisu samo opasne za sluh i živce, vec su i širitelji zaraza, objavili su strucnjaci, te organizatori Olimpijskih igara u Londonu sljedece godine razmišljaju o zabrani tih instrumenata na sportskim natjecanjima, javlja BBC u utorak.

Bolesna osoba koja puše u vuvuzelu moga bi zaraziti ljude oko sebe virusom gripe ili tuberkuloze, ocijenili su strucnjaci na temelju istraživanja provedenog u Londonskoj školi higijene i tropske medicine. 

Nogometni navijaci proslavili su vuvuzele pušuci u njih tijekom svih utakmica nogometnog prvenstva u Južnoj Africi, ali su stekle i brojne kriticare, od samih nogometaša kojima su smetale pri igranju, do strucnjaka koji su ustvrdili da one potencijalno mogu generirati buku glasniju od zrakoplova pri polijetanju. 

"Kao i kod kašljanja i kihanja, valjalo bi zaraženim osobama preporuciti neka ne pušu u vuvuzelu blizu drugih osoba", kazala je dr. Ruth McNerney, voditeljica istraživacke ekipe. Njezin je tim laserom mjerio kapljice što ih je proizvelo osam dragovoljaca pušuci u vuvuzele. Prosjecno 658.000 cestica iz pluca po litri zraka bilo je izbaceno iz toga instrumenta brzinom od cetiri milijuna cestica u sekundi.

Za usporedbu, kada su dragovoljci bili zamoljeni da vicu proizveli su samo 3.700 cestica po litri pri brzini od 7.000 u sekundi. "Kada sudjeluje na sportskom dogadaju i okružen je sviracima vuvuzele, gledatelj tako može ocekivati da udahne veliku kolicinu aerosola tijekom utakmice", zakljucila je dr. McNerney.


Podijeli: Facebook Twiter