Osim što je začin, cimet je i lijek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cimet je antibakterijska i antigljivična ljekovita biljka, koja može popraviti ljudsko zdravlje, navodi se u Natural Newsu. Najizraženija svojstva cimeta, kojeg uobičajeno koristimo kao začin u pripremi slatkih jela su sljedeća: sprečava grušanje krvi, ima antimikrobno djelovanje i stabilizira razinu šećera u krvi.

Cimet sprječava zgrušavanje krvi tako što ograničava dotok masnih kiselina koje uzrokuju upalne procese, pa se stoga može smatrati i antiupalnom namirnicom.

Osim toga, cimet ima moć i da spriječi razmnožavanje bakterija, gljivica, pa i candide albicans. Neka ispitivanja su pokazala da u mnogo slučajeva efikasnije suzbija kvaščeve gljivice nego lijek fluconazole. Po jednoj studiji objavljenoj 2003. godine u International Journal of Food Microbiology, vidljivo je da se cimet može koristiti i kao konzervans.

Svojstva cimeta da regulira razinu šećera u krvi mogla bi pomoći osobama koje pate od dijabetesa tipa 2.  Američki Agricultural Research Service, tvrdi da čak i pola žličice cimeta na dan smanjuje razinu šećera u krvi za 20 posto. Čim su ispitivane osobe prestale uzimati pola žličice cimeta dnevno, njihove razine šećera u krvi vidno su porasle. (J. S.)


Podijeli: Facebook Twiter