Osim novog vodovoda, gradit će se i Vatrogasni dom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proračun Općine Pićan za 2018. godinu iznosi 11,5 milijuna kuna, izglasali su ga vijećnici na redovnoj sjednici Općinskog vijeća. Rashodi su 16,5 milijuna, a uravnotežit će se s viškom prihoda iz 2017.-e. Načelnik Općine Ivan Franković podnio je amandmane radi povećanja prihoda komunalnog doprinosa za 175 tisuća kuna i milijun kuna zaduživanja radi izgradnje vatrogasnog doma. Time su povećani rashodi u programu, protupožarne i civilne zaštite za 23 tisuće, a izgradnja vatrogasnog doma sa 100 tisuća povećana je na milijun kuna.

Više novaca za kulturu i školstvo

U programu javnih potreba u kulturi dodane su nove aktivnosti, za stručni skup „Istra u legendama i predajama“ pet tisuća, a za rekonstrukciju Barunove palače u mini hotel 50 tisuća kuna. Program javnih potreba u školstvu povećan je za 10 tisuća kuna, radi sufinanciranja prijevoza izleta učenicima osmog razreda. U programu javnih potreba socijalne skrbi, za sufinanciranje marendi djeci s posebnim potrebama, dodano je sedam tisuća kuna. Povećani su rashodi zaposlenima za 80 tisuća kuna, na projektu „Živa štrigarija“, radi zapošljavanja jedne osobe.

- Ovaj proračun je više društveno socijalni, a manje investicijski. Okrenut je građanima i vodi se računa da na svakom području stanovnici naše općine dobiju ono što im je najpotrebnije, rekao je Franković.

Kao predsjednica odbora za zdravstvo, socijalnu skrb i školstvo, Jasmina Slivar (nezavisna), predložila je da se učenicima srednjih škola, na početku školske godine odobri jednokratna pomoć za razne školske potrebe u iznosu od tisuću kuna. Vijećnik Dean Močinić (HSS) predložio je da se donese pravilnik o stipendiranju. Namjeru da se umjesto jednokratno, isplaćuju manji iznosi mjesečno, podržali su Fabricio Lukež (ID) i Daniel Stanić (IDS), uz obrazloženje da ako bi se dalo tisuću kuna odjednom, možda bi novac otišao na nešto drugo, a ne za nabavku učeničkih školskih potrepština.

Izgradnja vodovodne mreže u Kukurini

I načelnik Franković ocijenio je ne prihvatljivim prijedlog iz razloga što su u proračunu za 2018. predviđena sredstva za stipendije, pa će tim putem učenici primati određene iznose mjesečno. Radovi na izgradnji vodovoda na potezu Kukurini-Marišće, završeni su, još ima nekih problema na terenu i nezadovoljstva ljudi, o čemu je nadzor upoznat, a izvijestio je prisutne pod vijećničkih pitanja Milenko Baćac (HSS) .

- Posao mora biti napravljen profesionalno, a nedostaci otklonjeni u roku, naglasio je načelnik Franković. Predsjednik Vijeća Silvan Juran zamolio je Baćca, koji živi na tom dijelu i zna za sve primjedbe, da o svemu pismeno obavijesti nadležne službe u Općini.

- Na samom kraju još jedne uspješne poslovne godine, u kojoj smo uspjeli ostvariti gotovo sve ciljeve koje smo si zadali, svima se zahvaljujem na produktivnoj suradnji, pomoći i aktivnom sudjelovanju na ostvarivanju projekata koji su osmišljeni kako bi svi naši mještani bili zadovoljni, što nam je najvažniji prioritet. Ne sumnjam u to da će nova 2018. biti još bolja, produktivnija i podići našu malu općinu na još višu razinu. Mogu garantirati da svi u općinskoj upravi neumorno dajemo sve od sebe kako bi zadovoljili očekivanja naših ljudi, rekao je načelnik Franković. (Katarina ŠOŠTARIĆ - PERKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter