Osim ministra turizma, u Zagreb još 5 Istrana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Nova vlast polako se "istrijanizira". Nakon što je Hrvatski sabor prošlog tjedna imenovao Veljka Ostojica ministrom turizma, u cetvrtak je Vlada, na svojoj prvoj sjednici, imenovala Darka Lorencina pomocnikom ministra gospodarstva, s resorom za konkurentnost i investicije.

Neslužbeno se doznaje da ce, uz dosadašnjeg šefa Istarske razvojne agencije Lorencina, mjesta u izvršnoj vlasti ili u javnim poduzecima dobiti još neki istaknuti kadrovi IDS-a, poput Eda Kosa, Milana Antolovica i Oriana Otocana.

"Na novom radnom mjestu ceka me iznimno mnogo posla", rekao nam je odmah poslije imenovanja Darko Lorencin. "Godinama se ništa nije radilo na konkurentosti hrvatskog gospodarstva, a treba se pripremiti i za dobivanje novca iz fondova Europske unije. Privatnici moraju spremni docekati drugu polovicu 2013., a javna poduzeca 2014. godinu, kada ce postati dostupnija znatnija sredstva iz EU-a", kaže Lorencin.

Zanimljivo je da je posao u ministarstvu Radimira Cacica, uz Lorencina, našao još jedan Medulinac, Alen Leveric. On živi u Varaždinu, a takoder ce biti na poziciji pomocnika ministra u Ministarstvu gospodarstva.

Doznaje se da je dogradonacelnik Poreca IDS-ovac Edo Kos izgledni kandidat za predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta.

"Mogu potvrditi da je moje ime na popisu IDS-ovih kadrova za važna mjesta u državnoj administraciji, ali ne mogu konkretno reci za koje", izjavio je Edo Kos za naš list, uz napomenu da s njime još nije obavljen razgovor o tome.

Slicnu izjavu dao nam je i Oriano Otocan, clan županijskog poglavarstva za medunarodnu suradnju i europske integracije.

"Ništa ne mogu reci oko mog imenovanja u Vladu, odnosno na mjesto pomocnika ministra", napomenuo je Otocan, takoder potvrdivši da je njegovo ime na popisu IDS-ovih kadrova. On bi, navodno, trebao dobiti poziciju pomocnika ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja.

Milan Antolovic, procelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo Istarske županije, još je jedan IDS-ov dužnosnik koji bi mogao postati pomocnikom ministra, ovaj put u resoru poljoprivrede. Antolovic je - baš kao Kos i Otocan - potvrdio da je to moguce, ali nije mogao konkretnije odgovoriti mijenja li posao u Puli za onaj u Zagrebu.

Promjena vlasti, ocito, postala je prilika da se istaknuti politicari s lokalne i županijske razine promoviraju na važna mjesta u nacionalnoj administraciji. IDS-ov ministar Veljko Ostojic i pomocnik ministra Darko Lorencin nisu, izgleda, jedini Istrijani koje cekaju važna mjesta u novoj Vladi. (Dubravko GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter