Osijek: Tužiteljstvo provodi izvide nad Dencingerom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osječko Županijsko državno odvjetništvo provodi izvide nad Jakobom Frankom Dencingerom, kojega njemačko tužiteljstvo sumnjiči da je počinio ratne zločine kao čuvar više najzloglasnijih nacističkih koncentracijskih logora, a koji zadnjih 20 godina živi u Osijeku.

Glasnogovornik osječkog tužiteljstva Zvonko Kuharić danas je Hini potvrdio da se nad 90-godišnjim Dencingerom provode izvidi, ali da zbog tajnosti postupka ne može govoriti o detaljima, osim da izvidi podrazumijevaju prikupljanje podataka iz brojnih međunarodnih institucija.

Naime, njemačko specijalno tužilaštvo za istraživanje zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu dostavilo je Hrvatskoj podatke o Dencingeru, kojega se sumnjiči da je kao pripadnik Waffen SS-a, oružanih postrojbi Hitlerove Nacional-socijalističke partije, bio čuvar u nacističkim logorima smrti.

Nakon što su njemački mediji pisali da se ratni zločinac skriva u Osijeku, DORH je krajem siječnja izvijestio da je, osim što je primio dokumentaciju od njemačkog tužiteljstva, zatražio dostavu dokumentacije od pravosudnih tijela SAD-a, gdje je određeno vrijeme Dencinger boravio.

Dokumenti su zatraženi i od Centra "Simon Wiesenthal" radi provjere opravdanosti sumnji u počinjenje kaznenog djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava tijekom Drugog svjetskog rata.

Decingerovo se ime nalazi i u bazi podataka Ministarstva pravosuđa SAD-a na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, nakon provedenog sudskog postupka, prisilile na odricanje od državljanstva jer su lagale u službenom u postupku njegova dobivanja.

Mediji su pisali da je Dencinger, kao folksdojčer, s 18 godina ušao u SS te je od 1943. do 1945. bio čuvar u najmanje pet koncentracijskih logora, uključujući Auschwitz, Mauthausen, Plaszow, Orainenburg i Buchenwald i kao takav aktivno sudjelovao u nacističkim zločinima.

Zarobili su ga zapadni saveznici negdje u Francuskoj, 24. travnja 1945., šest dana prije samoubojstva Adolfa Hitlera.

U SAD je ušao u listopadu 1956. pošto je dva mjeseca prije dobio vizu u američkom konzulatu u Frankfurtu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter