Osijek je Petrin kazališni dom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petra Bernarda Blaškovic (Pula, 1974.) u rodnoj je Puli završila Srednju glazbenu školu "Ivana Matetica Ronjgova" te Talijansku srednju školu, kulturološki smjer. U Rimu je završila Scuola popolare di musica "Donna Olimpia", prvi i drugi stupanj edukacije Orff-schulwerk. Glumila je u brojnim predstavama u Hrvatskoj i Italiji, a kreirala je i režirala predstave za djecu i mlade te bila koreografkinja brojnih predstava.

Ovih ste dana postali dijelom glumackog ansambla osjeckog HNK-a, a u tome gradu i studirate glumu. Kako je došlo do suradnje s HNK-om?

- Splet okolnosti doveo me u Osijek na Umjetnicku akademiju 2007. godine. Iako sam povremeno boravila i radila u Hrvatskoj, u sklopu aktivnosti INK-a vecinu vremena provodila sam u Italiji radeci kao dramska pedagoginja, koreografkinja i glumica. Trst mi je bio baza, no suradivala sam s kazalištima iz cijele regije Friuli-Venezia Giulia, kazalištem sa Sardinije te samostalnim grupama koje djeluju na nacionalnom teritoriju Italije. Suradnje su povremeno postojale i s kazalištima u Bosni i Hercegovini, bilo je i gostovanja u Beogradu. Kada sam osjetila da je došao trenutak za drasticne promjene u životu, odlucila sam se za Osijek, i taj mi je grad, odnosno Akademija, to omogucio. Odlucila sam vratiti se na studij i ponovno se posvetiti dubokom razmišljanju i proucavanju kazališne umjetnosti i glume.

- Puno je Puljana odabralo Osijek za svoj "kazališni dom". Što to Osijek nudi u odnosu na ostala kazališna središta?

- Umjetnicka akademija u Osijeku bila je idealno mjesto za nov pocetak, za promjene. Na svu srecu, moje ih godine (tada sam imala 33) nisu sprijecile da mi pruže priliku da postanem studenticom. Zahvalna sam stoga svim mojim profesorima i vrhunskim profesionalcima s kojima sam se susrela tijekom ove cetiri godine, a to su Robert Raponja, Vlasta Ramljak, Maja ?urinovic, Zijad Gracic, i drugi.

Jedinstvenost naše Akademije jest što spaja glumu i lutkarstvo i tako omogucuje glumcu paralelno razvijanje razlicitih vještina - kada je on u prvom planu i kada mora udahnuti život predmetu, neživoj lutki. Moj se studij bliži kraju, sada sam na petoj godini i ocekuje me velik izazov magistarskog rada iz glume i lutkarstva.

- Do sada ste vec glumili u brojnim i medusobno razlicitim predstavama.

- Suradnja s osjeckim HNK-om zapocela je ulogom u komediji "Apartman" Neila Simona, u režiji Olje ?ordevic. Najkraci sažetak: Bunny je pijana žena lakog morala s kojom je oženjeni muškarac proveo noc i koja se nikako ne uspijeva probuditi, a u tu istu sobu dolazi supruga... "Apartman" je još uvijek na repertoaru, a ja i dalje uživam u toj ulozi jer sam na sceni s velikim glumcima: Mirom Peric-Kraljik i Darkom Milasom.

Nakon niza godina rada kao slobodnjak, konacno mogu reci da sam dio velike i prekrasne osjecke kazališne obitelji. Osjecaj pripadnosti kazališnoj kuci je neopisiv, lutalica ipak na kraju price nade svoj dom. Ono što me posebno veseli je i suradnja s operom unutar iste kazališne kuce. Pripreme za "Nabucco" su u tijeku i povjerena mi je odgovornost asistenta režije redatelja Petra Selema.

Osijek je vrlo inspirativan grad i unatoc krizi ulaže u kulturu i visoko školstvo. Vjerujem da se trud i rad isplate i da je osmjeh i konstruktivan stav ono što ce nas u životu spasiti. Kažu da ne valja previše sanjati, ali malo se ipak može. Katkad se snovi i ostvare, upravo kao moji. Dva najljepša poklona koja sam dobila u životu su moja 17-godišnja kci Marianna te prilika da budem u angažmanu HNK-a Osijek.

- Ovoga ste ljeta poceli sredivati garderobu i scenu pulskog Djecjeg kulturnog centra (bivšeg Pionirskog doma), koji je postao domacinom FERR-a.

- Puno je truda i rada uloženu u obnovu tog prostora. Kazališna udruga FERR okuplja mlade talentirane glumce i lutkare, a repertoar je sve bogatiji predstavama za djecu i mlade. Upravo pripremamo lutkarsko-glumacku predstavu po motivima Charlesa Dickensa "Božicna prica, a za proljece pripremamo "Šest lica traže autora" Luigija Pirandella.(Razgovarala Vanesa BEGIC)

CIJELI RAZGOVOR MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter