Osiguravatelj oštetio poslodavca za 400.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska policija, nakon kriminalistickog istraživanja, osnovano sumnja da je 52-godišnjak iz Umaga pocinio kaznena djela nesavjesnog gospodarskog poslovanja, pronevjere i krivotvorenja isprava.

Postupajuci po kaznenoj prijavi osiguravajuceg društva iz Zagreba, policija je utvrdila da je 52-godišnjak od sijecnja do kolovoza prošle godine, kao odgovorna osoba u pravnoj osobi, u cilju prikupljanja veceg broja ugovaratelja osiguranja, odnosno ostvarivanja veceg prometa i pripadajucih provizija, svjesno ne poštujuci stvarni premijski bonus kojim su vlasnici vozila raspolagali, sklopio oko 200 polica osiguranja od automobilske odgovornosti s nepripadajucim premijskim bonusom od 50 posto. Na taj je nacin oštetio osiguravajuce društvo iz Zagreba za oko 281 tisucu kuna.

Takoder je utvrdeno da je Umažanin, prilikom sklapanja nekoliko desetaka polica osiguranja, od ugovaratelja osiguranja naplatio iznose ugovorenih premija osiguranja, kao i da je prilikom sklapanja manjeg broja polica osiguranja, bez ikakve zakonske osnove i odobrenja pravne osobe, naplatio "doplatak" na iznose premija.

Te novcane iznose 52-godišnjak nije nikada položio na službeni racun pravne osobe, cime je osiguravajucem društvu nanio štetu od oko 119 tisuca kuna.

Osim nesavjesnog gospodarskog poslovanja i pronevjere, utvrdeno je i da je Umažanin krivotvorio službene isprave, i to tako da je prilikom sklapanja i izdavanja polica osiguranja, odnosno prijenosa nepripadajuceg premijskog bonusa na vozila ugovaratelja, nabavio, a potom i uporabio krivotvorenu dokumentaciju.


Podijeli: Facebook Twiter