Osiguravanje marende za siromašnije školarce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija zbog stope razvijenosti koja prelazi 75 posto ove godine ne ulazi u projekt sufinanciranja školskih marendi koji Ministarstvo socijalne politike i mladih provodi u sklopu natječaja Europske unije. To, nažalost, ne znači da gladnih učenika u Puli i Istri nema. Dapače, lani su Županijsko društvo Crvenog križa te u Puli humanitarna udruga "Pokloni mi budućnost" besplatnu marendu osiguravali za 563 djece, koja nisu bila u nekom od socijalnih programa.

Tko će osigurati obrok za 200 pulske djece?

Kako doznajemo od Anje Stante Hajdarević, voditeljice pulske Humanitarne udruge "Pokloni mi budućnost", prošle školske godine Ministarstvo je sa 164, 8 tisuća kuna sufinanciralo školske marende za više od 60 djece iz šest istarskih osnovnih škola, što se tiče njihove udruge. Dio marendi udruga je pak sufinancirala donacijama građana i obrtnika, koji su se rado odazvali ovoj humanitarnoj akciji, pa su djeca osim doručka, u školi dobivala i ručak. Važno je napomenuti da se ovdje ne radi o djeci koja se nalaze u socijalnom programu, već o djeci koja zbog raznih drugih razloga, najčešće iznenadnih financijskih poteškoća u obitelji ostaju uskraćena za topli obrok u školi.

Isto nam je potvrdila i ravnateljica Crvenog križa Istarske županije Elza Damijanić te pojasnila da se tu radilo o djeci za koju su sami razrednici i ravnatelji procijenili da njihovi roditelji nemaju novca za marende te da ta djeca u školi ostaju gladna. Tako su oni obrok pokrivali za 503 djece iz 31 istarske škole, od čega 13 škola iz Pule, odnosno više od 200 djece. Navodeći da im je žao što više nisu dio ove priče, navela je i kako smatra da bi trebalo osnovati radno tijelo koje će donijeti jedinstvene kriterije o tome koje dijete ima pravo na besplatan školski obrok.

- Najlakše je odrezati neki cenzus ili pitati podatke centre za socijalnu skrb. No, stvarnost je drugačija i veliki je broj ljudi, u ovom slučaju djece, koja ostaju nepokrivena u toj "sivoj" zoni. Upravo bi mi iz civilnog sektora trebali detektirati i pomoći takvima, smatra Damijanić i dodaje kako sigurno nije točno da, primjerice, u jednom bogatom Rovinju nema siromašne djece. U tome bi, smatra, veliku ulogu trebali odigrati upravo ravnatelji, razrednici i pedagozi koji najbolje mogu detektirati baš takve slučajeve jer oni znaju kako tko živi. U to treba, dodaje, uključiti i potencijalne primatelje pomoći jer su imali situacija da neki, unatoč procjenama o potrebi, nisu htjeli pomoć u vidu besplatnog obroka.

Problematična "siva zona"

Ravnateljica Osnovne škole "Centar" Melita Milić ispričala nam je kako su oni lani surađivali s udrugom "Pokloni mi budućnost" koja je pokrivala marende za 12 njihovih učenika. Uz riječi da im je bilo dosta teško odlučiti tko su ta djeca jer nije bilo jasnih kriterija, navela je da su to ipak uspjeli u dogovoru s razrednicima i roditeljima. Na pitanje smatra li da će neka djeca ove godine ostati uskraćena za pomoć, navela nam je kako su od Grada Pule dobili upute za roditelje i dokumentaciju koji trebaju ispuniti i pribaviti do kraja ovog tjedna, ukoliko smatraju da im dijete ima pravo na besplatan ili sufinancirani obrok te nas za podrobnije informacije uputila na Grad Pulu.

Stoga smo upitali nadležni gradski odjel  kako će ići ta procedura. Kako nam pojašnjavaju, na temelju kriterija iz Odluke o socijalnoj skrbi, subvencije za školski obrok u iznosu od 40 ili 100 posto trenutno koristi 622 učenika slabijeg imovinskog statusa te njih 140 za obrok u produženom boravku. Grad je u svom Proračunu za 2016. za subvencije prema socijalnom programu kojim se pomaže potrebitim građanima i njihovoj djeci izdvojio 760 tisuća kuna za školske marende te produženi boravak. I oni podsjećaju da je protekle školske godine Ministarstvo putem posrednika koji su dostavljali projektne prijedloge, osiguralo sredstva za prehranu djece u osnovnim školama. Kriteriji za utvrđivanje potreba, navode, nisu bili propisani, tako da su ravnatelji sa stručnim službama škola sami utvrđivali potrebite korisnike. Za ovu godinu Ministarstvo je objavilo Poziv za prikupljanje projektnih prijedloga za prehranu djece u školama za sve županije čiji je indeks razvijenosti ispod 75 posto, čime se isključila mogućnost sudjelovanja Istarske županije. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter