Osiguranici HZZO-a, zanemarite dug u lipama

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje poslao je svojim osiguranicima obavijest o obnavljanju police dopunskog zdravstvenog osiguranja, a uz to je naveden i eventualni dug svakog osiguranika. Određenom broju osiguranika koji imaju ugovoren trajni nalog kod OTP banke te Erste Card Cluba stigla je obavijest o dugovanju od svega nekoliko lipa. To je ljude zbunilo, pitali su se trebaju li to uopće plaćati, košta li više ta uplatnica i bankarska naknada za njezino plaćanje od njihova sitnog duga.

U HZZO-u pojašnjavaju da je u spomenutim slučajevima dug nastao kada je u listopadu 2013. cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve kategorije osiguranika ujednačena na 70 kuna. Prilikom razmjene podataka s dvije navedene financijske institucije, za vrijeme dok je to trajalo, došlo je do zaduženja kamata na određenim policama, što je rezultiralo dugom od nekoliko lipa. U međuvremenu je izvršena korekcija kamata i dug koji je nastao iz tog razloga više ne postoji te ga građani ne moraju plaćati, potvrđuju iz HZZO-a. Ispričavaju se osiguranicima te ih mole da obavijest o dugu zanemare.

Ističu da od lani prilikom slanja obavijesti o obnavljanju police, upravo na prijedlog osiguranika, šalju i obavijesti o eventualnom postojećem dugu. Naime, osiguranici su se izjasnili da žele dobivati obavijest o mogućem dugu da bi što prije imali informaciju i mogli podmiriti svoju obvezu. Napominju da je obavijest o dugu samo dio sadržaja dopisa i da za HZZO, kao ni za osiguranike, ne predstavlja poseban trošak administriranja.

Svi ostali dužnici možda su u međuvremenu dug podmirili, a ukoliko smatraju da podaci nisu točni mogu se obratiti HZZO-u na e-mail [email protected], na besplatni telefon 0800 7989 ili doći osobno u najbližu njihovu ispostavu, područnu službu ili regionalni ured. (D. P.)


Podijeli: Facebook Twiter