Osigurani asistenti za više od 1.100 osoba s invaliditetom

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u četvrtak je uručila ugovore udrugama koje su se s 46 projekata natjecale za 25,1 milijun kuna iz Europskog socijalnog fonda za osiguravanje usluga osobnog asistenta za 465 korisnika.

Tim ugovorima broj asistenata osiguran je za više od 1.100 osoba s invaliditetom, rekla je Opačić i dodala da se kroz različite načine financiranja usluga asistencije u sustavu socijalne skrbi od 2011. povećala za 70 posto.

Više od 4.000 djece i odraslih ima asistenta

Tada je uslugu asistencije koristilo oko 1.000 djece s teškoćama i odraslih invalidnih osoba dok danas tu uslugu prima više od njih 4000. Usluga pomoćnika u nastavi u 2011. bila je osigurana za 460 učenika, dok je sada osigurana za njih više od 2600.

Pomaknuli smo stvari i cilj nam je da vlastitim i sredstvima iz EU- fondova asistenta dobije svaka osoba kojoj je on potreban, poručila je Opačić. Također, zakonski je standardiziran hrvatski znakovni jezik te je ustanovljeno jedinstveno tijelo vještačenja u kojem će svaka osoba po standardiziranom postupku dobiti potvrdu svog invaliditeta.

Podsjetila je da je za mandata dosadašnje Vlade ukinuta odredba o trajnom oduzimanju poslove sposobnosti te je počeo vrlo dobro funkcionirati proces deinstitucionalizacije, odnosno smještaj osoba s invaliditetom u stambene zajednice u kojima, uz pomoć asistenata, svakim danom postaju samostalniji u obavljanju svakodnevnih životnih radnji.

Zahvalila je udrugama na predanom radu, bez čega, istaknula je, mnoge osobe ne bi mogle imati asistente i kvalitetniji život, pogotovo u sredinama u kojima ne postoje institucije. Ovo je dobro iskorišten novac jer, s jedne strane, ljudi dobivaju asistente, a s druge zapošljavaju ljude, istaknula je Opačić.

Preokrenut je i trend financiranja udruga novcima od igara na sreću, pa se tako taj novac sada raspodjeljuje na 60 posto udruga izvan Zagreba, a 40 posto na one u Zagrebu, koji ima dosta institucija. Primjerice, budući da Slavonija nije pokrivena institucijama cilj nam je bio da što više udruga financiramo u takvim sredinama, rekla je Opačić.

Ove godine zaposleno dvostruko više osoba s invaliditetom

Na svečanosti je bio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je naveo da se u ovoj godini osiguralo najviše novca za takve projekte, ukupno oko 70 milijuna kuna, no to nije dovoljno pa treba povući više sredstava iz EU-fondova kako bi se osobama s invaliditetom omogućio kvalitetniji život.

Mrsić kaže da je u ovoj godini zaposleno dvostruko više osoba s invaliditetom negoli u prošlima, no problem je njihova obrazovanost jer se uglavnom školuju za nepotrebna zanimanja. To moramo promijeniti, rekao je Mrsić i dodao da će se sredstvima EU-fondova poticati bolja obrazovanost osoba s invaliditetom.

Ocijenio je kako su potpisani ugovori dokaz da Hrvatska povlači novac iz EU-fondova, gdje joj je do 2020. za zapošljavanje osoba s invaliditetom, asistente, zapošljavanje mladih i slično na raspolaganju oko dvije milijarde eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter