Osebujan dijalog violine i klavira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program 18. festivala komorne glazbe "Pulski umjetnici Puli" nastavljen je sinoć koncertom u crkvi sv. Franje, kojom su prilikom nastupile violinistica Natalija Čabrunić Pfeifer i Vesna Ivanović Ocvirk, klavir.

Uigrane glazbenice pripremile su za ovu prigodu raznoliki repertoar, gdje su mogle pokazati svu svoju uvježbanost te nadahnutost na najbolji mogući način, a djela iz raznih epoha, zvučala su posebno inspirativno.

Počelo je Bartokovim "Rumunjskim plesovima", gdje je dijalog violine i klavira bio posebno osebujan i strastven, a nastavljeno je Williamsovom skladbom "Remembrances" (iz filma "Schindlerova lista"), koje također zahtijeva veliku preciznost u izvedbi, kao uostalom i Poulenceva "Sonata za violinu i klavir, FP 119" sa stavcima "Allegro con fuoco", "Intermezzo" i "Presto tragico".

Glazbenice su svoj odnjegovani glazbeni stil iskazale dobro pripremljenim nastupom, koji je pažljiva publika vrlo dobro prihvatila, a imajući u vidu njihove vrlo bogate životopise i ne čudi tako predan nastup.

Tom prigodom nije mogla izostati ni izvedba Rahmanjinovog djela "Rapsodija na Paganinijevu temu, op. 43, br. 18", te potom Ch. Auguste de Beriot i "Scene de ballet, op. 100". Lirsko i epsko, gdje je ipak prevladavalo lirsko, nadopunjavali su se tijekom izvedbe svih navedenih djela, a tako se razvijao i dijalog između dvaju instrumenata.

Dodatnu notu strasti u koncertni program unijela je izvedba djela Astora Piazzolle "Vuelvo al Sur" (iz filma Sur) te potom i kompozicija C. Gardela "Por una cabeza" (arr. John Williams), gdje su prevladavale romantične note.

Organizaciju koncerta potpisuje Hrvatska glazbena scena mladih, koja se zahvaljuje na potpori Upravnom odjelu za kulturu Grada Pule.

Violinistica Natalija Čabrunić Pfeifer rođena je 1977. godine u Puli, gdje je 1995. godine maturirala iz violine i 1996. godine na glazbeno-teoretskom odjelu. Potom upisuje studij violine na ljubljanskoj Akademiji za glasbo te je 2001. godine uspješno diplomirala u klasi prof. Monike Skalar. Od 2000. godine je stalno zaposlena članica na prvim violinama u orkestru SNG Opere i baleta Ljubljana te je 2011. godine dobila naziv Priznatog orkestralnog glazbenika. Svirala je u baroknom ansamblu Istarski solisti, Klavirski kvartet Pro et Contra, Duo flauta/violina Pas de deux, Gudački kvartet Rožmarin (koncerti u Sloveniji i Njemačkoj) i Trio Entuziastik za koji piše vlastite aranžmane. Piše vlastite aranžmane za solo violinu, duet glas/violina, duet violina/fagot, duet violina/viola, gudački trio te klavirski trio - klavir, violina i flauta. Snimala je glazbu za razne kazališne i lutkarske predstave, rock grupe te filmove u Hrvatskoj i Sloveniji. Bavi se i pedagoškim radom te dobitnica je raznih nagrada i priznanja.

Vesna Ivanović Ocvirk rođena je u Puli. Redovno glazbeno školovanje umjesto za deset, završava za osam godina (klasa prof. Čedne Osip). Sa šesnaest godina postaje jedan od najmlađih studenata Muzičke akademije u Zagrebu, gdje i diplomirala 1992. na klavirskom odjelu u klasi prof. Jakše Zlatara, stekavši zvanje akademski glazbenik klavirist i profesor klavira. Tijekom i nakon studija usavršavala se na majstorskim tečajevima klavirske interpretacije u klasama prof. K. Bogina, A. Ciccolinija i L. Brumberga.

Od rujna 1992. godine zaposlena je u pulskoj glazbenoj školi, kao profesor klavira. Od 2008. godine vanjski je suradnik Muzičke akademije u Puli, u zvanju višeg predavača za kolegije klavir i korepeticija. Aktivno se bavi koncertiranjem kao solist, te u raznim komornim sastavima, ostvarivši brojne nastupe. Od 2002. godine predsjednica je Istarske glazbene scene mladih. (Vanesa BEGIĆ, snimio Tedi KORODI)


Podijeli: Facebook Twiter