Oscari su vec u kuvertama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak šest tisuca ljudi, clanova Americke akademije filmske umjetnosti, u utorak je završilo glasati, a u noci s nedjelje na ponedjeljak poznata ce imena iz svijeta filma pozdraviti nove laureate na svecanoj 82. dodjeli Oscara u Kodak Theatreu u Los Angelesu.

Znanstveno-fantasticni 3D spektakl "Avatar" i ratni film "Narednik James" predvode listu kandidata za Oscara s cak devet nominacija. Oba filma nominirana su u kategorijama za najbolji film i režiju. Za petama su im Tarantinovi "Nemilosrdni gadovi" s osam nominacija, zatim "Precious: Based on the novel 'Push' by Sapphire " i "Up in the Air" sa šest i "Nebesa" s pet nominacija.

Velika novost ovogodišnje dodjele je što se u kategoriji za najbolji film natjece cak deset umjesto uobicajenih pet filmova, a osim spomenutih tu su još i "The Blind Side", "District 9", "An Education" i "Ozbiljan covjek". Producenti ceremonije dodjele Oscara objašnjavaju da su time uspjeli medu kandidate ubaciti cak i one filmove koji nemaju šanse dobiti Oscara, ali koji su bili hitovi na kinoblagajnama te da se nadaju da ce time privuci veci broj gledatelja ispred TV-a.

Predceremonijska predvidanja nisu se promijenila još od objave nominacija stoga su za najbolji film još uvijek favoriti "Avatar" i "Narednik James", no Tarantino je poceo nemilosrdno lobirati za svoje "Nemilosrdne gadove" koji bi po njemu bili iznenadenje koje bi uvelike potreslo noc dodjele Oscara.

U svakom slucaju, Tarantinu ce biti teško i u kategoriji za najbolju režiju jer su mu i tamo na putu nekadašnji supružnici James Cameron i Kathryn Bigelow, a njima se pridružuju još i Lee Daniels za "Precious" i Jason Reitman za "Up in the Air".

Oscara za glavnu mušku ulogu imaju šansu osvojiti George Clooney (Up in the Air), Colin Firth (A Single Man), Morgan Freeman (Invictus) i Jeremy Renner (Narednik James), no najviše šansi ima Jeff Bridges koji je nakon "Velikog Lebowskog" ponovo u ulozi života kao country pjevac Bad Blake u filmu "Crazy Hearts".

Nominirane glumice za glavnu ulogu su Meryl Streep (Julie & Julia), Sandra Bullock (The Blind Side), Gabourey Sidibe (Precious), Helen Mirren (The Last Station) i Carey Mulligan (An Education). No hoce li Maryl Streep, kao što svi ocekuju, otici kuci s još jednim zlatnim kipicem, još je neizvjesno.

Nominirani glumci u sporednim ulogama su Matt Damon (Invictus), Woody Harrelson (The Messenger), Christopher Plummer (The Last Station), Stanley Tucci (The Lovely Bones) i dobitnik Zlatnog globusa, izvrstan Christoph Waltz (Nemilosrdni gadovi). Waltz, definitivno najveci favorit u ovoj kategoriji, nije optimistican kao njegov šef Tarantino, no gotovo je nemoguce zamisliti da ce clanovi Americke akademije filmske umjetnosti nagraditi nekog drugog glumca.

Najbolje glumice u sporednim ulogama su Vera Farmiga (Up in the Air), Mo'Nique (Precious), Anna Kendrick (Up in the Air), Penelope Cruz (Nine) i Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart), a u toj su kategoriji najglasniji fanovi Španjolke Cruz.

Za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma natjecat ce se "Nebesa", "Koralina i tajna ogledala", "Fantastic Mr. Fox", "Princeza i žabac" i "The Secret of Kells", a najveci su favoriti u ovoj kategoriji - "Nebesa" studija Pixar.

U kategoriji originalnog scenarija za Oscara ce se natjecati Mark Boal (Narednik James), Quentin Tarantino (Nemilosrdni gadovi), Alessandro Camon i Oren Moverman (The Messenger), braca Joel i Ethan Coen (Ozbiljan covjek) te Bob Peterson i Pete Docter (Nebesa). Tarantinova je najveca šansa upravo u ovoj kategoriji jer se braca Coen ove godine predstavljaju s cak i za njih neobicnim scenarijem.

Za Oscara za najbolji strani film natjecat ce se izraelski "Ajami", argentinski "El Secreto de Sus Ojos", peruanski "The Milk of Sorrow", francuski "Un Prophete" i njemacki "Bijela vrpca".

Dodjelu Oscara prenosit ce 1. program HTV-a u noci s nedjelje na ponedjeljak od 1.55 do šest sati ujutro. Voditelji ceremonije dodjele bit ce veteran manifestacije Steve Martin, koji je Oscare vodio vec dva puta, te Alec Baldwin, koji doživljava novu glumacku mladost u humoristicnim serijama i filmovima.


Podijeli: Facebook Twiter