Oscar - prvi macak s protetickim šapama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvoipolgodišnji macak Oscar dobio je proteticki par zadnjih šapa bez kojih je ostao u listopadu 2009. nakon što mu ih je kombajn odsjekao.

Zahvaljujuci bioinženjeringu neuroortopedskog kirurga Noela Fitzpatricka koji radi u gradicu Eashingu u Velikoj Britaniji prvi je macak na svijetu koji je dobio proteticke šape.

Oscarovi vlasnici Kate i Mike Nolan za doktora Fitzpatricka culi su preko lokalnog veterinara u St. Saviouru.

"Puno smo razmišljali o tome što je najbolje za njega i što ce mu pružiti kvalitetniji život", rekla je Kate Nolan.

Umjetne šape su revolucionarnog dizajna jer su rucno izradeni implatanti malim klinom umetnuti u kosti gležnjeva na mjestu amputacije. Umjetni implatanti prekriveni su pastom hidroksiapatitom koja potice koštane stanice da rastu na metalu. Proces rasta oponaša nacin na koji rastu rogovi jelena.

Koža raste preko malenog 'kišobrana' koji je na kraju klina i sprecava potencijalne infekcije te omogucujuje da su klinovi dobro pricvršceni. Operacija je trajala tri sata. Cetiri mjeseca nakon operacije Oscar je mogao stajati i ravnomjerno rasporediti težinu na sve cetiri noge.

Od tada je Oscar isprobao nekoliko razlicitih modela 'šapa' da bi mu se osigurale one koje mu najbolje pristaju. Sada se postupno vraca svom nekadašnjem macjem životu, piše PA.


Podijeli: Facebook Twiter