Oscar Pistorius brži od konja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpoznatiji svjetski sportaš s tjelesnim hendikepom Južnoafrikanac Oscar Pistorius (26) utrkivao se u Dohi na 115 metara protiv arapskog konja Maseratija i pobijedio. 

Domaćini su show na Aspire Zone trkalištu nazvali 'Run Like The Wind’, a utrku je pratilo skoro tisuću gledatelja. Utrka je održana u sklopu kampanje 'Sve je moguće' kojom se želi promijeniti percepcija osoba s invaliditetom u cijeloj regiji.

"Bio je to sjajan spektakl. Večeras smo se svi dobro zabavili i mislim da je to najvažnije. Vjerujem kako smo ovom utrkom barem malo promijenili percepciju osoba s invaliditetom," kazao je 'Blade Runner' kako Pistoriusa zovu zbog njegovih proteza.

Pistorius je postao prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na nedavnim olimpijskim igrama u Londonu i to na 400 metara plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je ukupno osvojio šest zlatnih medalja. Pistorius je rođen je s urođenom manom i prije prvog rođendana amputirane su mu noge ispod koljena.

Uspio je i pobijediti atletske moćnike izborivši se za nastup u konkurenciji zdravih sportaša. Problem je nastao jer su čelnici Međunarodne atletske federacije (IAAF) smatrali kako ga proteze stavljaju u prednost pred ostalim atletičarima koji nemaju tjelesna oštećenja. Zeleno svjetlo za nastup dobio je tek nakon što se žalio Arbitražnom sudu u Lausannei koji je presudio u njegovu korist.

Pistorius nije prvi atletičar koji se utrkivao s konjima. To je u više navrata učinio i slavni američki sprinter Jesse Owens koji se utrkivao s konjima kako bi dodatno zaradio da preživi.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter