Osamnaest minuta paranoje u kinu Valli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojna publika u srijedu je pohodila pulski kino Valli, a razlog njihovog dolaska bila je premijera kratkometražnog filma "Bez izlaza", koji autorski potpisuju Vibor Juhas i Marko Bolkovic.

Kratkometražni film autori opisuju kao bezbudžetni amaterski psihološki triler, no, unatoc manjku novca, njihov konacni proizvod ne izgleda jeftino - niti s produkcijske niti s tehnicke strane.

Film od 18 minuta u potpunosti je neverbalan, a glavne uloge u njemu ostvarili su Perica Grgic i Matko Plovanic. Potka filma je jednostavna: mladic (Grgic) u mracnoj prostoriji nervozno pali cigaretu za cigaretom dok ceka drugog mladica (Plovanic). Od njega dobiva zadatak za koji se kasnije uspostavi da je ubojstvo.

Nakon izvršenog zadatka mladica progoni grižnja savjesti koju pokušava otjerati alkoholom. Mladic se potom budi u prostoriji iz koje ne može izaci, a jedna cudna maskirana figura s macem u ruci približava se njegovoj tamnici…

Film "Bez izlaza" ozbiljno je odraden i koristi sve klišeje (nakrivljeni kadrovi, treperava kamera, mrak, nepouzdana žarulja) filmova strave pa ga se može gledati i kao studiju tog popularnog žanra.

Glazba, koju takoder potpisuju Juhas i Bolkovic, efektna je iako prenaglašena, a montaža je (izuzmemo li nekoliko predugih kadrova i nepotrebnih ponavljanja) gotovo savršena. "Bez izlaza" je kratak film koji nema pretenzije da bude više od onog što jest - zanimljiva filmska igra koja ne dosaduje.

Ozbiljnost filma prekida se tijekom odjavne špice u kojoj se, izmedu ostalog, navodi i da "tijekom snimanja filma nije ozljeden niti jedan vegetarijanac". Sam kraj odjavne špice ujedno je i poruka buducim zainteresiranim investitorima: "A sada nam dajte novac da snimimo pravi film".

Publika je film u produkciji Mrklog mraka i Sonitus Filma popratila aplauzom, a autori su im se zahvalili isprikom: "Hvala vam što ste pogledali film jer je to bilo dvadeset dragocjenih minuta vašeg života koje vam nitko nece vratiti".


Podijeli: Facebook Twiter