Osamdesetogodišnji Japanac kreće na Mt. Everest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osamdesetogodišnji japanski planinar, koji je bio podvrgnut četirima operacijama na srcu, kreće u pohod na Mount Everest i nastojat će treći put osvojiti najviši vrh na svijetu te postati najstarija osoba koja je to uspjela.

Yuichiro Miura, iskusni alpinist, na vrh Mount Everesta popeo se već dva puta, 2003. i 2008. Miura se u osamdesetoj godini s još devet osoba namjerava uspeti standardnom jugoistočnom stranom, kojom su se prvi na vrh uspeli Edmund Hillary i Tenzing Norgay 1953.

- Ovaj rekord za mene nije važan. Važno je popeti se na vrh, rekao je sjedokosi Miura u Katmanduu, pripremajući se za uspon.

Rekord najstarije osobe koja se popela na vrh Mount Everesta drži Bahadur Sherchan, koji je taj uspjeh postigao 2008. u svojoj 76. godini.

S obzirom na operacije i zdravstveno stanje, s Miurom će na vrh krenuti i njegov kardiolog. Skupina se nada da će se na Krov svijeta popeti u svibnju.

Zanimljivo je da je i Miurin pokojni otac Keizo skijao niz padine Mont Blanca u poodmakloj životnoj dobi, kada je imao 99. "Ako nešto snažno želite, morate imati odvažnosti i snage pa ćete dosegnuti svoj san", rekao je Miura te je dodao da već ima novi san, a taj je da se, ako ga zdravlje posluži, uspne na Cho Oyu, jedan od šest najviših vrhova u Himalajama (8201 m) te da se odande spusti na skijama.

- To će možda biti kad navršim 85, naravno ako poživim i ako me zdravlje posluži, rekao je vitalni starac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter