Osamdesetak riba u karanteni čeka puštanje u akvarije

Pirane i Paku pirane u Puli su na čuvanju
Pirane i Paku pirane u Puli su na čuvanju

Aquarium Pula dobio je nove stanovnike. Kako doznajemo od vlasnice Aquariuma Milene Mičić, zbog sudskog spora slovenske općine Idrija i jedne privatne tvrtke oko tamošnjeg akvarija, osamdesetak tropskih riba ovih je dana premješteno na čuvanje i njegu u pulski akvarij.

Spašavanje riba

- Željeli smo pomoći i spasiti ribe. Naime, općina se spori s privatnim poduzećem i u međuvremenu netko se mora brinuti o ribama, a općini je to veliki financijski teret, priča nam Mičić uz riječi da je samo za lanjske troškove općina morala platiti čak 70 tisuća eura. Kako veli, uglavnom se radi o tropskim slatkovodnim ribama, a u Pulu je stiglo i nekoliko tropskih vlasulja te pet morskih riba, među kojima je i jedan "Žuti tang" ili "riba kirurg".

- Ribe su u Pulu stigle polovicom rujna i njihov smo prijevoz obavili po svim pravilima struke, odnosno transportirane su u vrećicama obogaćenim kisikom nakon čega su polako i postepeno prilagođavane na karantenske akvarije u kojima se većina trenutno nalazi, veli nam biolog Žarko Jaković.

Dodaje kako one u karanteni moraju ostati barem mjesec dana da se ne bi dogodilo da njihovim ribicama prenesu neku bolest, na što su tropske ribice jako osjetljive. Tek kada se uvjere da je s njima sve u redu i da su sve zdrave, počet će ih puštati u akvarije kod drugih tropskih ribica, zavisno o tome koje se s kojima slažu.

Pirane i afrička dvodihalica

Ističući zanimljive primjerke koje su stigli iz Slovenije Jaković veli kako je među njima pet crvenoprsih pirana, dvije "paku" pirane (rođaci pirana koji su biljojedi), nekoliko "oskara", zatim razne vrste ciklida i jako puno čistaća. Posebno su zanimljivi, veli, i takozvani "staklasti somovi" koji imaju gotovo u potpunosti prozirno tijelo pa se može vidjeti kako su građeni. Iz Idrije je stigla i "Knife fish" odnosno "Točkasta riba nož" koja inače živi na Tajlandu, Vijetnamu i Kambodži te afrička dvodihalica koja može preživjeti i nekoliko mjeseci udišući zrak te španjolski rebrasti vodenjak koji je ugrožen radi gubitka staništa te je u mnogim zemljama pred izumiranjem.

Inače, pulski akvarij, smješten u tvrđavi na Verudeli, sve je bogatiji eksponatima, a osim najrazličitijih vrsta riba (od tropskih do jadranskih) u njemu se može vidjeti i velik broj beskralježnjaka, zatim meduza, ali i zanimljiv rebraš.

- Unutar izložbe pod nazivom "Evolucija" posjetitelji mogu pogledati divovsku gurami ribu, iz Beča smo nabavili i nasrtljivu kornjaču takozvanu "snapping turtle" koja inače živi u jugoistočnoj Kanadi, a nedavno nam je iz Češke stigao i patuljasti kajman, veli Mičić i dodaje da su ovu sezonu produžili brojnim grupama koje i sada dolaze u posjet i uče o moru, a u planu im je, osim daljnjeg proširenja postave i gradnja novih, velikih akvarija. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter