Osamdeset posto putnika vozi se ilegalno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Registrirani taksisti voze manje od 20 posto putnika, dok preostalih 80 posto prevoze ilegalni prijevoznici", ustvrdio je Narcizo Smokovic, predsjednik labinskog Udruženja obrtnika, na konferenciji za novinare Županijske obrtnicke komore.

"Obrtnici su pred kolapsom jer vozi tko stigne, rent-a-car tvrtke, vatrogasna društva, komunalna poduzeca, turisticke agencije. Njima ne treba ni koncesija ni licenca. Primjerice, vlasnik apartmana u Rapcu vozi goste u Budimpeštu i to po znatno nižoj cijeni. Pred pulskim je aerodromom svakodnevno stotinjak kombija i prijevoznika bez ijedne oznake koji voze turiste", kaže.

Zato taksisti traže od nadležnih provodenje zakona i uklanjanje ilegalaca s tržišta. Svjesni su pritom da su kazne toliko male, a davanja toliko velika da sve više ljudi radi na crno i to ne samo autoprijevoznici, vec i svi drugi obrtnici.

Niz je problema koji opterecuju autoprijevoznike. Svoj vozni park trgovacka poduzeca nerijetko koriste za javni prijevoz. Po nižim cijenama prevoze robu za druge jer nemaju troškove kao registrirani obrtnici, koji zbog sive ekonomije gube posao.

"Pored toga velika poduzeca, narucitelji prijevoza, uvjetuju nas i reketare. Ne plate prijevoz i po 180 dana, a zatim traže spuštanje cijene do ispod gležnjeva", upozorava Mario Crnkovic iz ceha autoprijevoznika.


Podijeli: Facebook Twiter