Osamdeset posto Istrana glasalo za Ivu Josipovića

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Velika većina Istrana, njih 79,66 posto, kao i na izborima 2009., u drugom je krugu predsjedničkih izbora podržala kandidata opcije lijevog centra Ivu Josipovića, pokazali su prvi nedjeljni neslužbeni podaci Državnog izbornog povjerenstva.

Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović u Istri je dobila 20,34 posto glasova. Glasanju je pristupilo 55,72 posto odnosno 84.075 birača, obrađeno je bilo 88,89 biračkih mjesta. Važećih je listića bilo 97,57, a nevažećih 2,43 posto.

Pobjeda

Josipović je odnio nadmoćnu pobjedu u svim istarskim gradovima, najviše u Labinu, 86,96 posto. Podržalo ga je 86,88 Buzećana, 80,99 Rovinjaca te 79,49 posto Puljana. Za Josipovića je glasalo 78,29 posto Umažana, 77,39 posto stanovnika Buja, 74,73 posto Pazinaca, te 75,28 posto Porečana. U Vodnjanu je Josipovića podržalo 79,11 posto građana, a u Novigradu 73,54 posto.

Za kandidata lijevog centra opredijelila se i velika većina birača u istarskim općinama. Najveću je podršku od čak 93,29 posto dobio u Grožnjanu, a najmanju, ali ipak većinsku, u utočištu HDZ-a Svetom Petru u Šumi, 56,65 posto. "Malo" je glasova Josipović dobio i u Funtani, 59,70 posto, dok su sve ostale općine Josipoviću "dodijelile" između 76 i gotovo 87 posto. 

U prvom krugu predsjedničkih izbora Ivo Josipović u Istri je dobio 62,05 posto glasova, puno manje nego sinoć, budući da je čak 20,08 posto glasova odnio kandidat Živog zida Ivan Sinčić. Za njega je glasalo 17.144 birača, među kojima je bilo tzv. protestnih glasača, ali i nezadovoljnika postojećom politikom dviju glavnih stranaka koje u Hrvatskoj tradicionalno okupljaju najviše birača. Da su Istrani tradicionalno neskloni HDZ-u i njegovim kandidatima, govori i podatak iz prvog kruga, u kojem je Grabar- Kitarović dobila svega 14,23 posto glasova.

Miletić: U Istri vrijede viši politički standardi

Boris Miletić, predsjednik IDS-a, stranke koja je podržala kandidaturu Ive Josipovića, zahvalio se svim građankama i građanima Istre na odazivu u drugom krugu predsjedničkih izbora.

- I nakon prvog kruga znali smo i očekivali da će i u drugom krugu biti napeto. Također smo bili uvjereni da će Istrani u 2. krugu izaći s još većom podrškom Josipoviću izaći na izbore. Smatram da je Josipovićev dio programa koji govori o potrebi decentralizacije i regionalizacije Hrvatske bio dodatni motiv za sve Istrane da u tako velikom postotku podrže ovog kandidata. Ovi su izbori također pokazali da u Istri vrijede viši politički standardi, rekao je Miletić.

 Na pitanje koliko je za rezultat izbora bila presudna politika stranaka koje su kandidirale Josipovića i Grabar-Kitarović, rekao je da je Josipovićev program bio bliži Istranima, ali ipak smatra da je tema decentralizacije i regionalizacije bio dodatni motiv, jer je u nekim sredinama podrška SDP-ovom kandidatu dosegnula 90 posto. Predsjednik IDS-a čestitao je Grabar-Kitarović na izbornom uspjehu, rekavši da su glasovi Istrana koji se odnose na potrebu decentralizacije i regionalizacije tema za razgovor koju svaki predsjednik Hrvatske treba uvažiti.

Na pitanje je li ga iznenadio izborni rezultat budući da je Josipović u početku brojanja glasova bio u vodstvu, rekao je da je nakon prvog kruga očekivao da će drugi krug biti neizvjestan. Bio sam, dodao je, uvjeren da će Istrani u još većem postotku podržati Josipovića.

Zadovoljan je zbog znatno veće izlaznosti nego u prvom krugu, što, po njemu, pokazuje da su građani prepoznali važnost ovih izbora.

- Posebno nam je drago što su građanke i građani Istre u toliko velikoj mjeri podržali program Ive Josipovića, koji je u kampanji konstantno zagovarao potrebu da se zemlja regionalizira i decentralizira. Podatak o podršci Josipoviću od 80 posto je zaista impresivan i jasno pokazuje što Istrani žele, rekao je Miletić te istaknuo da  novi predsjednik ima moralnu obvezu poštivati volju stanovnika Istre, koji su gotovo jednoglasno poručili da su Hrvatskoj nužne strateške reforme. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter