Osamdeset mrtvih u napadu IS-a u Kabulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Osamdeset osoba je ubijeno, a 230 ranjeno u subotu u samoubilačkom napadu Islamske države (IS) u Kabulu, prenose agencije

Novinska agencija Amaq bliska IS-u objavila je da su "dvojica borca detonirala prsluke s eksplozivom među okupljenim šijitima".

Cilj napada bili su pripadnici šijitske manjine Hazara koji su prosvjedovali u glavnom gradu Afganistana zbog rute planiranog dalekovoda, projekta vrijednog više milijuna dolara.

Tražili su da se on preusmjeri kroz dvije pokrajine u kojima živi veliki broj Hazara. Vlada tvrdi kako bi to stajalo milijune i na više godina odgodilo nužno potreban projekt.

Na televizijskim snimkama prikazana su tijela kako leže na cesti.

Teroristi su ušli među prosvjednike i aktivirali eksplozije koje su ubile i ranile veliki broj naših zemljaka, uključujući pripadnike službi sigurnosti", rekao je afganistanski predsjednik Ašraf Gani.

Procjenjuje se da narod Hazara koji govori perzijskim jezikom čini oko devet posto stanovništva Afganistana, no oni već dugo trpe diskriminaciju  a tisuće ih je ubijeno pod talibanskom vlašću. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter